Da li je bezbedno hraniti pse i mačke na vegetarijanski ili veganski način?

04/04/2022 12:42

Da li je bezbedno hraniti pse i mačke na vegetarijanski ili veganski način?

Nakon što su sami napustili mesnu ishranu iz etičkih, zdravstvenih ili ekoloških razloga, neki vlasnici kućnih ljubimaca žele da im se njihovi ljubimci pridruže u isključivo biljnoj ishrani.

Međutim, da li je bezbedno naterati naše mačke mesožderke i štence svaštojede da potpuno odustanu od mesa ili životinjskih proteina?

Kratak odgovor je – to je siva zona: to jeste mogućnost za neke kućne ljubimce, ali ne za sve. I nikada se ne preporučuje da sami prebacujete svog ljubimca na biljnu ishranu. Biljna ishrana je novija stvar na tržištu i nauka se još uvek razvija na tom polju. Da biste bili sigurni da vaš ljubimac dobija dovoljno svih esencijalnih hranljivih materija, verovatno će vam biti potrebna mala pomoć.

Mnogi ljudi koji posećuju dr Lindzi Bulen, veterinarku iz Severne Karoline i sertifikovanog nutricioniste za životinje, jednog od oko 100 u SAD, čine ovu grešku, iako često deluju s najboljim namerama. „Mislim da neki klijenti jednostavno osećaju da to mogu bolje“, rekla je Bulen za Live Science. „Međutim, oni zapravo ne znaju šta ide u formulaciju ishrane za njihovog ljubimca.”

Revidiranje ishrane životinje bez pomoći stručnjaka, često je štetno po zdravlje kućnog ljubimca. Životinjski proteini koje mačke i psi obično jedu, imaju mnogo aminokiselina u obliku koji je lak za konzumaciju, u mnogo većoj meri od onoga što je obično u biljnim proteinima. Kućni ljubimci koji ne dobijaju dovoljno proteina mogu doživeti gubitak težine, gubitak mišićne mase, slabost, lošu probavu, pa čak i nakupljanje tečnosti u grudima ili stomaku, prema Cummings veterinarskom medicinskom centru na Univerzitetu Tafts u Masačusetsu.

Mačkama je posebno potreban taurin, aminokiselina koja se nalazi u mesnim proteinima. U stvari, one ne mogu da žive bez toga; Ako se taurin ne doda pravilno unutar biljne ishrane, mačke mogu doživeti lošu nervnu funkciju, reproduktivne probleme i bolesti srca, rekla je Bulen. Čak i pogrešna mineralna ravnoteža u „uradi sam“ biljnoj ishrani kućnih ljubimaca može biti problem. Pogrešan odnos kalcijuma i fosfora, na primer, može povećati rizik od preloma kostiju kod pasa i mačaka i takođe usporiti rast štenaca ili mačića, rekla je Bulen.

Međutim, ishrana za kućne ljubimce na biljnoj bazi se može uraditi. „Vegetarijanska dijeta se može bezbedno sprovoditi i kod mačaka i kod pasa“, kaže Bulen. „Veganski princip se može bezbedno primeniti kod pasa, ali je veoma težak kod mačaka.“ Mačke su obavezni mesožderi, tako da su mnoge njihove nutritivne potrebe vezane za sastojke specifične za meso. Kao rezultat toga, mačkama je potrebno mnogo više aditiva da bi veganska ishrana bila potpuna i uravnotežena.

Bulen čak propisuje biljnu ishranu u određenim slučajevima, uključujući kućne ljubimce koji imaju alergiju ispoljenu na koži ili gastrointestinalnoj osetljivosti na mesne proizvode. (Njen sopstveni pas ima obe vrste alergija i na ishrani je baziranoj na hidrolizovanoj soji.)

Ako kojim slučajem planirate da pređete na biljnu mokru ili suvu hranu za svog ljubimca, Bulen ohrabruje potrošače da kupuju od brendova koji su uradili studije svarljivosti, studije interakcije sastojaka i ispitivanja hranjenja na njihovim biljnim opcijama. Ipak, pre nego što napravite skok, važno je da se uverite da je biljna ishrana dobra za vašu životinju. Stručnjak, kao što je veterinar ili nutricionista s kojim se konsultujete, prvo će razmotriti sveukupno blagostanje ljubimca, uključujući starost, životnu sredinu i druga zdravstvena pitanja. Ako je kućni ljubimac inače zdrav, verovatno bi dobro formulisana ishrana na biljnoj bazi mogla da funkcioniše za njega.

Ako je vegetarijanska ili veganska ishrana sigurna opcija, sledeći korak je da veterinar ili nutricionista sastavi veoma specifičan plan. Primera radi, kada Bulen formuliše domaću vegetarijansku ishranu za kućne ljubimce za određenog klijenta, ona daje kompletnu listu sastojaka, uključujući proporcije, eksplicitne smernice za kuvanje, uputstva za hranjenje i smernice za praćenje. Ona postaje specifična za svaki sastojak, uključujući marku tofua ili procenat masti u svežem siru.

Bulen podstiče vlasnike da preuzmu aktivnu ulogu u ishrani svojih ljubimaca, ali takođe upozorava na antropomorfizaciju ili davanje ljudskih osobina životinjama. „Psi i mačke se znatno razlikuju od ljudske vrste“, rekla je ona. „Vaši ciljevi za sebe su sjajni, ali mi moramo da održimo kućnog ljubimca srećnim i zdravim.“ Rad sa stručnjakom je najsigurniji način da ispunite svoje ciljeve i potrebe vaših ljubimaca.

04/04/2022 12:42

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments