Semenke šišarki čuvaju srce

23/04/2021 10:23

Jestivi deo pitomog bora, tačnije šišarki, su njene hranjive semenke pinjole. Od svih sorti bora oko 20 vrsta tog četinara proizvodi seme koje je dovoljno veliko za ljudsku upotrebu. Ova sitna semena sadrže razne hranljive sastojke od suštinskog značaja za zdravlje, uključujući vitamine, minerale i masti zdrave za srce. Iako su bogati mastima, imaju minimalno zasićenih masti.

Pinjoli povećavaju nivo energije zbog proteina, gvožđa i magnezijuma. Antioksidativna snaga vitamina E pomaže da koža ostane zdrava, a generalno smanjenju rizike od dijabetesa i bolesti srca i utiče na snižavanju holesterola. Inače ovo seme ima veliku kalorijsku vrednost. Svega 30 grama ima oko 200 kalorija i zato se ne koristi u prevelikoj količini.

28 grama pinjola ili oko 167 pinjola, sadrži:

Kalorije: 191
Proteini: 3,9 grama
Masnoća: 19 grama
Ugljeni hidrati: 3,7 grama
Vlakna: 1,1 grama
Šećer: 1 gram
Magnezijum: 71,2 miligrama
Fosfor: 163 miligrama
Gvožđe: 1,57 miligrama

Pinjole treba dodavati drugim namirnicama i ne sme se u njihovoj upotrebi preterivati. Važno je znati da ukoliko postoji kod osobe reakcija na orašaste plodove, kikiriki ili polen bora, moguće je da će se javiti unakrsna reaktivnost na pinjole. Zato su neophodne konsultacije sa lekarom.

pročitajte još i : Aligatorska kruška je najpopularnije voće

Zabeležen je mali broj reakcija – sindrom pinjola ili „borova usta“. Pojedinci su osećali gorak, metalni ukus, oko 12 do 48 sati nakon jedenja pinjola. Taj ukus može da traje od dve do četiri nedelje, a sama gorčina u ustima se pojačava kada se jede druga hrana. Srećom, „borova usta“ nisu alergijska reakcija i nemaju zdravstvenih posledica. Razlog zbog kojeg neki ljudi to doživljavaju je nejasan.

Pinjoli se često koriste u pestu zbog svog maslačastog ukusa. Takođe se mogu dodavati raznim jelima. Ukusne su sirove i lako se pakuju, pa mogu biti kao jedna vrsta užine. Pinjole se mogu peći u rerni ili pržiti u tiganju. Tako prepržene će imati blaži ukus.

Prilikom kupovine pinjola, treba voditi računa o datumu pakovanja ili isteka roka, jer su one zdravstveno ispravne jedino sveže. Mogu se čuvati u frižideru ili zamrzivaču da bi duže ostali upotrebljivi, a samo produžavanje roka trajanja se postiže ako se sveže skladište u rashladne uređaje.

pročitajte još i Orašasto voće za bolji rad srca

Evo nekoliko načina za upotrebu pinjola u receptima:

1. Pinjole se mešaju sa sirom, belim lukom, bosiljkom i maslinovim uljem – pesto
2. Dodaje se jogurtu i voću, kao i ostalim orašastim plodovima
3. Dodatak ​​salatama ili jelima od testenina
4. Dodatak ​​domaćim humusima
5. Dodatak kuvanom karfiolu, brokoliju ili boraniji

Pesto sos

Potrebno: 2 šolje svežeg bosiljka; pola šolje rendanog parmezana; pola šolje maslinovog ulja
1/3 šolje pinjola; 2-3 čena belog luka; biber i so po ukus.

Priprema: U seckalicu ili blender staviti bosiljak, beli luk i pinjole, polako dodavajući maslinovo ulje. Kada je sve usitnjeno dodati rendani parmezan, kao i biber i so. Pripremljenu masu dobro izmešati i sipeti u staklenu teglicu. Pesto pripremljen na ovaj način može da se čuva u frižideru oko desetak dana.

Pinjole se mogu nabaviti u svim bolje snabdevenim prodavnicama, a cena je po kilogramu između 4.000-7.000 dinara, odnosno 100 g pinjola košta između 400 i 700 dinara.

 

 

23/04/2021 10:23

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments