Aligatorska kruška je najpopularnije voće

11/04/2021 18:14

Avokado ili Persea americana, je tropsko voće, koje se koristi za salate i predjela te time podseća na povrće. Većina voća je bogato ugljenim hidratima, za razliku od avokada, koja obiluje zdravim mastima. I upravo mu to i daje specifičan ukus. Ovo je višegodišnja drvenasta zimzelena biljka, a poreklo vuče iz Južne Amerike.

Danas se najviše gaji u u Meksiku i Kaliforniji. Zbog svog specifičnog izgleda, Englezi su avokado nazvali i aligatorska kruška. Tokom vremena proizvođači su ukrštanjem stvorili oko 80 sorti, među kojima je najpoznatiji kalifornijski avokado i avokado sa Floride.

Avokado se može naći u različitim oblicima i bojama – od kruškolikog do okruglog, a može biti zeleni ili crni. Težina ploda varira od 220 grama do 1,4 kilograma. Najpopularnija sorta je avokado Hass ili aligatorska kruška. Od ploda jede se žuto-zeleno meso unutar njega, dok se ljuska/opna i seme bacuju.

Razlozi zašto treba jesti avokado

Hranljivost – Avokado je cenjen zbog visoke hranljive vrednosti i zbog toga se naziva i superhranom. On se dodaje mnogim jelima zbog dobrog ukusa i bogate teksture, a glavni je sastojak gvakamola. Ovo voće sadrži širok spektar hranljivih sastojaka kao i 20 različitih vitamina i minerala. Najzastupljeniji u jednoj porciji od 100 grama su:

Vitamin K: 26% (DV – dnevne vrednosti)
Folat: 20% DV
Vitamin C: 17% DV
Kalijum: 14% DV
Vitamin B5: 14% DV
Vitamin B6: 13% DV
Vitamin E: 10% DV

Uz pomenute sadrži, u manjoj količini, i magnezijum, mangan, bakar, gvožđe, cink, fosfor i vitamin A, B1 (tiamin), B2 (riboflavin) i B3 (niacin).

K više nego u bananama – Kalijum, hranljiva materija koju većina ljudi nema dovoljno, pomaže funkcionisanju ćelija. Dokazano je da obrok od 100 grama sadrži 14 odsto preporučene DV, u poređenju sa 10 odsto koliko ga ima u bananama. Studije su pokazale da visok unos kalijuma smanjuje krvni pritisak, a koji je glavni preduslov za srčani i moždani udar i otkazivanje bubrega.

Mono-nezasićene masne kiseline – Avokado sadrži visok nivo masti, preciznije 77 odsto kalorija u njemu potiče od masti. Većina masti u avokadu je oleinska kiselina – mononezasićena masna kiselina, koja se nalazi i u maslinovom ulju. Oleinska kiselina smanjuje upale i  pomaže u sprevenciji od karcinoma. Masti u avokadu su otporne na oksidaciju na visokim temperaturama, što ulje ovog voća čini zdravim i sigurnim prilikom kuvanja.

pročitajte još i : Sve vreme pogrešno jedemo avokado: Koji deo ove voćke je najzdraviji?

Vlakna – Avokado je bogat vlaknima. Porcija avokada od 3,5 grama ima 7 grama vlakana, što je 27 odsto DA. Oko 25 odsto vlakana u avokadu je rastvorljivo, dok je 75 odsto nerastvorljivo. Vlakna generalno imaju veliki značaj kod dijeta i pomažu metabolizmu.

Smanjuje nivo holesterola i triglicerida – Bolesti srca su najčešći uzrok smrti na svetu, a holesterol, trigliceridi, krvni pritisak… su neki od razloga za ta oboljenja. Osam studija, koje su sprovedene u različitim vremenskim intervalima, su pokazale da avokada utiče na pomenute faktore rizika. Ove studije su pokazale i da se konzumacijom avokada mogu smanjiti trigliceridi u krvi do 20 odsto, loše LDL holesterol do 22, ali i da povećava udeo dobrog holesterola (HDL) do 11 odsto.

Ljudi koji jedu avokado su zdraviji – Istraživanje NHANES sprovedeno u Americi, a u kojem je učestvovalo 17.567 učesnika pokazalo je da su potrošači avokada mnogo zdraviji od ljudi koji ga nisu jeli. Prva grupa ispitanika imala je mnogo veći unos hranljivih materija koje doprinose smanjenju bolesti srca i dijabetesa. Takođe, oni su imali jedan kologram manje, odnosno niži BMI i znatno manje masti na stomaku.

Apsorpcija hranjivih materija – Neke hranljive materije su rastvorljive u mastima, što znači da ih treba kombinovati sa mastima da bi se iskoristile, a među njima su i vitamini A, D, E i K. Dodavanjem avokada ili ulja avokada u salatu ili salsu povećava se apsorpcija antioksidanata od 2,6 do 15 puta. Znači, avokado može drastično povećati hranjivu vrednost druge biljne hrane koja se konzumira.

pročitajte još i: Avokado smanjuje rizik od kancera?

Zaštitita za oči – Avokado ima i puno antioksidanata kao što su karotenoide lutein i zeaksantin, koji su važni za zdravlje očiju. Dokazano je da avokado utiče na smanjenje rizika od katarakte.

Ublažava simptome artritisa – Artritis je čest problem zapadnih zemalja, te je to bio razlog za veliki broj istraživanja. Ista su pokazala da ekstrakti avokada i sojinog ulja mogu smanjiti osteoartritis.

Avokado je jedno od najomiljenijih voća širom sveta, dok se samo u Americi godišnje pojede više od 4 milijarde.

11/04/2021 18:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments