Naučnici iznalaze način da drže solarnu energiju uskladištenom 18 godina

16/04/2022 19:30

Naučnici iznalaze način da drže solarnu energiju uskladištenom 18 godina

Naučnici su otkrili način da se solarna energija uhvati uz mogućnost skladištenja gotovo dve decenije, pre nego što bude iskorišćena onda kada se za to javi potreba.

Koristeći sistem nazvan „molekularno skladištenje solarne toplotne energije“ (MOST), istraživači s Tehnološkog univerziteta Šalmers u Švedskoj i šangajskog univerziteta Điao Tong u Kini, razvili su ultratanak čip koji će delovati kao termoelektrični generator.

„Ovo je radikalno nov način generisanja električne energije iz solarne energije“, rekao je Kasper Mot-Paulsen, profesor na Odseku za hemiju i hemijsko inženjerstvo u Šalmersu, koji je vodio istraživanje.

„To znači da možemo da koristimo solarnu energiju za proizvodnju električne energije bez obzira na vremenske prilike, doba dana, godišnje doba ili geografsku lokaciju.“

Sistem MOST koristi specijalno dizajniran molekul koji reaguje na sunčevu svetlost kako bi uhvatio sunčevu energiju. Nakon što ga je napunio solarnom energijom u Švedskoj, Univerzitet Šalmers ga je poslao svojim kolegama u Šangaj, gde su ovi uspeli da ga pretvore u električnu energiju.

„U suštini, švedsko sunce je poslato na drugi kraj sveta i pretvoreno u struju u Kini“, navodi se u saopštenju Univerziteta Šalmers.

Istraživači se nadaju da ova tehnologija može da dovede do elektronike sa samopunjenjem, koja koristi uskladištenu solarnu energiju na zahtev, kao i da zadrži potencijal za transformaciju proizvodnje energije iz obnovljivih izvora i bez bilo kakve štetne emisije.

Potrebno je više istraživanja i razvoja pre nego što se sistem može primeniti u velikim razmerama, smatra Univerzitet Šalmers, rekavši je da je već privukao „veliko interesovanje širom sveta“, kada je predstavljen u svojoj ranoj fazi.

„Generator je ultratanak čip koji se može integrisati u elektroniku kao što su slušalice, pametni satovi i telefoni“, rekao je Žijang Vang sa Univerziteta Šalmers.

„Do sada smo proizvodili samo male količine električne energije, ali novi rezultati pokazuju da koncept zaista funkcioniše. Izgleda veoma obećavajuće.”

Istraživanje je objavljeno u studiji pod nazivom „Proizvodnja solarne termalne električne energije na nivou čipa“ u časopisu Cell Reports Physical Science.

16/04/2022 19:30

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments