Nova nanotehnologija brže otkriva rak

14/12/2017 14:47

Nova nanotehnologija brže otkriva rak

Tim sa Rutgers Univerziteta izumeo je metodu koja ranije i brže detektuje kancer od bilo koje druge savremene tehnologije.

Tehnika koristi svetlosno emitovanje nanodelova kako bi identifikovala i pratila mikrotumore mesecima pre nego što ih sadašnja tehnologija može locirati. Tim je optimističan i smatra da će ova tehnologija u budućnosti biti dostupna svima.

Kako funkcionište nano tehnika lociranja tumora

U eksperimentu, u krvotok miševa sa tumorom dojke ubrizgavane su nanoprobe– mali optički uređaji, koji su emitovali svetlosne talase dok su prolazili kroz ceo krvotok.

“Ćelije raka mogu da budu svuda u telu, a nanoprobe prate njihovo kretanje kroz ceo organizam. Sada, možemo tumore da lečimo uz pomoć inteligencije, jer znamo tačno gde se ćelije nalaze”, navedeno je u istraživanju.

U poređenju sa MRI, nanoprobe su detektovale sitne tumore koji su se nalazili u nadbubrežnim želdama i u kostima miševa. “Ostale savremene tehnike lociranja kancera podrazumevaju biopsiju i tumor markere, ali ovi tumori se ponekad i uz pomoć savremenih tehnika, ne mogu da se lociraju”, reki su naučnici.

Iz istraživačkog tima dodaju da uz pomoć nanotehnologije može da se detektuje preko 100 vrsta kancera. Zasad, lečenje raka zavisi od stadijuma u kojem se on otkriva, a “Ahilova peta” su svakako mikrometastaze koje ne mogu da se detektuju. Uz pomoć nanoproba, ovo je konačno omogućeno.

14/12/2017 14:47

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments