Robot koji uništava ebolu

14/10/2014 07:56

Robot koji uništava ebolu

Naučnici su napravili robota koji može da steriliše prostoriju za par minuta ubijajući sve viruse i bakterije, a koristi se u bolnicama u SAD-u.

Robot se zove “Mala Mo” (Little Moe), a radi tako što oštećuje DNK virusa koristeći pulsirajuću ultraljubičastu svetlost.

Trenutno se koristi u 250 bolnica i zdravstvenih ustanova širom SAD, uključujući i bolnicu u Dalasu gde se leči prvi pacijent kome je dijagnostikovana ebola u SAD.

Robot je pokretan, ima četiri točka, a koristi ksenon, neotrovan gas, da bi stvorio UV zrake neophodne za uništavanje virusa. Proizvodi 1,5 pulseva svetlosti koje šalje tri metra u svim pravcima i ubija sve viruse, uključujući i ebolu.

Mala Mo proizvodi svetlost 25.000 puta jaču od sunčeve. Foto: Xenex

Mala Mo proizvodi svetlost 25.000 puta jaču od sunčeve. Foto: Xenex

U pulsevima se proizvodi svetlost 25.000 puta jača od sunčeve svetlosti.

Robot je prvi put napravljen 2010. godine, a košta 104.000 dolara.

Robot se koristi za sterilizaciju bolničke sobe pre nego što prime sledećeg pacijenta. Naučnici kažu da je ebolu zapravo lakše uništiti nego druge zarazne bolesti koje mutiraju i postaju imune na dezinfikovanje.

Robotu je potrebno samo dva minuta da uništi virus ebole na određenoj površini, dok je za druge viruse potrebno oko pet minuta. Tehnologija korišćenja UV zraka za sterilizaciju sobe koristi se već decenijama, ali inovacija kod ovog robota je što koristi ksenon umesto žive.

Poređenja radi, robotu koji koristi živu umesto ksenona potrebno je oko sat vremena da dezinfikuje sobu.

Pogledajte kako ovaj robot radi:

14/10/2014 07:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments