Pronađena voda na planeti van Sunčevog sistema

15/05/2017 10:28

Pronađena voda na planeti van Sunčevog sistema

Naučnici su na osnovu rezultata najnovijeg istraživanja došli do zaključka da na jednoj planeti van Sunčevog sistema postoji voda.

Velike količine vode u primitivnoj atmosferi ove udaljene planete predstavljaju veliko i veoma značajno otkriče za nauku.

Atmosfera ove planete, koja je od Zemlje udaljena oko 430 svetlosnih godina skoro je u potpunosti sastavljena od vodonika i helijuma, izjavio je profesor Dejvid Sing sa Univerziteta u Ekseteru.

Tim međunarodnih istraživača, predvođen Singom i Hanom Vejkford iz Nacionalne vazduhoplovne i svemirske administracije (NASA), sprovodi istraživanje planete, koju su zbog veličine naučnici nezvanično nazvali “topli Neptun”.

Primitivna atmosfera ove planete navodi na pretpostavku da je nastala ili nakon što je Neptun nastao ili je nastala bliže svom suncu nego ledena planeta našeg solarnog sistema.

Ovo otkriće moglo bi da promeni mišljenje naučnika o tome kako su nastali i kako su se razvijali planetarni sistemi u udaljenim galaksijama. Otkriće “toplog Neptuna” svima onima koji učestvuju u istraživanju svakako predstavlja događaj za pamćenje, što se ne može reći i za naziv planete, koju su naučnici zvanično nazvali “HAT-P-26b”.

15/05/2017 10:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments