Otkriven najstariji hominin u istoriji

08/12/2017 11:02

Otkriven najstariji hominin u istoriji

U južnoj Africi, nakon dve decenije pripreme i istraživanja, konačno je otkriven najstariji fosil hominina- plemena potporodice Hominae u koju spadaju čovek, šimpanza i ostale izumrle vrste.

Dosad najpoznatiji fosil- Lusi

Zasad poznat pod nazivom “Malo stopalo”, smatra se da je ovaj fosil star oko 3,67 miliona godina, što je, ugrubo, pola miliona godina više od Lusi, poznatog fosila pronađenog u Etiopiji. Iako se smatra da je “Malo stopalo” istog roda kaoi  Lusi, australopithecus, novootkriveni fosil najverovatnije pripada drugoj vrsti ranijih hominina.

Prve delove fosila (nekoliko kostiju stopala) pronašao je još 1994. godine profesor Ron Klark u pećinama, na 40 kilometara od Johanesburga, a nekoliko godina kasnije rudari su pronašli i donju nožnu kost.

Istraživači su se 1997. godine vratili na mesto pronalaska i otkrili su još fragmenata kostiju koji su virili ispod zemlje. Zbog samog terena, tek 2012. godine svi delovi skeleta su pronađeni, a onda, usledelo je sređivanje i čišćenje kostiju i istraživanje.

Zasad, naučnici misle da skelet pripada mladoj ženki, koja je pala u pećinu i preminula, pre oko 3,6 miliona godina. Malo stopalo je prvi skoro pa kompletan fosil naših predaka koji je iskopan tamo gde je i fosilizovan, a u isto vreme je i najočuvaniji hominin stariji od 1,5 miliona godina ikada pronađen.
.

08/12/2017 11:02

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments