Singapur: Počele vožnje taksija bez vozača

04/10/2016 09:22

Singapur: Počele vožnje taksija bez vozača

Singapur je prvi grad na svetu gde se ulicama ljudi voze u taksijima koji nemaju vozače, već ih voze upravo mušterije.

Ovaj servis, koji je pokrenula startap kompanija NuTonomy,još uvek nije dostupan svima i operativan je na samo 200 hektara u Singapuru, u kvartu One-North.

Ovaj taksi sada radi na samo šest kilometara puta, a u voznom parku kompanija ima samo šest automobila, dok kompanija NuTonomy planira da će do kraja godine duplirati broj ovih automobila.

Cilj kompanija NuTonomy je da pokažu kako autonomna vozila mogu znatno da smanje broj automobila koji je trenutno u opticaju.

Iz startap kompanije NuTonomy naglašavaju da bi broj od 900.000 privatnih taksija njihovom metodom mogao da se smanji na oko 300.000, a da i dalje tržište i potrebe korisnika budu zadovoljene.

Ova vozila rade uz pomoć sistema za prepoznavanje koji je veoma sličan radaru, ali ima lasere, pa je šest kamera, koje su instalirane na haubi, zaduženo da prati dešavanja u saobraćaju.

“Nutonomy” je možda prva kompanija koja koristi autonomna vozila na putevima, ali nije jedina. Uber planira da u narednih nekoliko nedelja pokrene taj servis u Pitsburgu, u američkoj državi Pensilvaniji.

Ove, za sada ograničene usluge, predstavljaju testove u kontrolisanim uslovima, tako da ne bi trebalo očekivati da ćemo uskoro moći da idemo negde bez stavljanja ruku na volan.

Ipak, ovo je obećavajući početak ere u kojoj će ova tehnologija vožnju učiniti lakšom i bezbednijom, prenosi Glas Amerike.

04/10/2016 09:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments