Pogledajte kako izgleda “rađanje” crne rupe

14/01/2019 13:12

Pogledajte kako izgleda “rađanje” crne rupe

Naučnici veruju da su uspeli da prvi put ikada “uhvate” stvaranje crne rupe.

U junu 2018. godine naučnici su posvedočili neverovatnom, ali kratkom prizoru- supernovi, koja je dobila naziv “Krava”. Međutim, nakon analize dokaza, sve više se upućuje na to da su naučnici zapravo bili svedoci stvaranju crne rupe, i to prvi put ikada.

Supernove su neverovatno brze u astronomskim termini, a “Krava” je nastala još brže. Prema tome, naučnici smatraju da ono što se desilo u junu nije stvaranje supernove (zvezdane eskplozije) već je došlo do rađanja crne rupe.

Šta je crna rupa?

Crna rupa je naziv za objekat čije je gravitaciono polje toliko jako da nijedan oblik materije ili radijacije ne može da se otisne od nje, uključujući i kvante svetlosti za koje se smatra da imaju najveću brzinu u prirodi, zbog čega objekat pri posmatranju deluje crno (odatle i naziv). Opšta teorija relativnosti crnu rupu opisuje kao mesto u kome je prostor-vreme beskonačno zakrivljeno. (izvor: Vikipedija)

Šta je supernova?

Supernova je zvezdana eksplozija tokom koje se izbacuje ogromna energija za izuzetno kratak vremenski period. Sjaj zvezde se može povećati i do više miliona puta u odnosu na sjaj pre eksplozije. Posle eksplozije sjaj postepeno opada tokom nedelja i meseci. Supernova u jednom kratkom roku može da zaseni svojim sjajem celu svoju galaksiju. (Izvor: Vikipedija)

Kako izgleda rađanje crne rupe pogledajte na fotografiji u nastavku.

Foto: www.iflscience.com

14/01/2019 13:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments