Misterija zvana – crna rupa

02/06/2015 15:18

Misterija zvana – crna rupa

Iako su crne rupe već decenijama predmet izučavanja, one još uvek predstavljaju misteriju.

Crne rupe spadaju u najmanje prostore u univerzumu koji su ispunjeni najvećom količinom materije, a to je razlog što je snaga gravitacije u crnim rupama velika.

Gravitacija je “kriva” što na Zemlji sve stoji, umesto da lebdi. Sve na Zemlji ima svoju težinu, odnosno jačinu sile gravitacije koja delu je na svaki predmet, objekat, živo biće. Što je više materije – to je težina veća, odnosno veća je jačina gravitacije.

Sila gravitacije crnih rupa je toliko velika da iz njih ne može čak ni svetlost da se reflektuje. Kada bi najsjajnija zvezda sijala pored crne rupe – crna rupa bi u potpunosti apsorbovala njenu svetlost i ona ne bi bila vidljiva. Ista stvar je i sa bilo kojom drugom materijom koja se nađe u blizini crne rupe.

Nisu sve crne rupe iste

Crne rupe mogu nastati na dva načina:

Postoje crne rupe koje nastaju eksplozijom zvezda supernova i supermasivne crne rupe.

Prva grupa crnih rupa nastaje tako što se sagoreva sve gorivo i one na kraju ekspodiraju, a ono što ostane posle – kondenzuje se i formira crnu rupu. Zbog toga što Sunce ima manje materije od zvezda, skoro da je nemoguće da se ono pretvori u crnu rupu.

Pogledajte još: Rađanje crne rupe

U drugu grupu crnih rupa spadaju supermasivne crne rupe, čija je masa od milion do 100 miliona puta veća od mase Sunca. Astronomi smatraju da se ovakve crne rupe nalaze u središtima galaksija i da svaka od njih ima svoj Mlečni put.

Za ispitivanje crnih rupa naučnici su lansirali svemirsku opservatoriju XMM Njutn, koja će uz pomoć rengenskih zdraka da “nadgleda” svemir. Zahvaljujući podacima koje beleži ovaj teleskop, moći će da se izučavaju crne rupe.

Širenje crnih rupa

Svaka velika galaksija ima crnu rupu u svom središtu, a što je galaksija veća – to je veća njena crna rupa, koja je uvek oko milion puta manja od galaksije kojoj pripada.

Nova studija o zvezdama koje se nazivaju eliptične galaksije govori o uticaju crne materije na rast crne rupe.

“Čini se da postoji misteriozna veza između količine tamne materije i crne rupe koje se nalaze u istoj galaksiji” rekao je Akos Bogdan, glavni autor iz Centra za astrofiziku na Harvardu.

Veza između mase tamne materije i veličine crne rupe povezana je sa rastom eliptičnih galaksija. Spajanjem manjih galaksija, njihovih zvezda i tamnih materija koje se mešaju nastaju eliptične galaksije. Zato što tamna materija preovladava nad svim ostalim i što, zahvaljujući jakoj gravitaciji privlači sve oko sebe, ona oblikuje novu eliptičnu galaksiju i utiče na rast crne rupe.

 

02/06/2015 15:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments