Novi programi Fonda za nauku

02/12/2019 10:13

Novi programi Fonda za nauku

Program saradnje srpske nauke sa dijasporom i Program za razvoj projekata u oblasti veštačke inteligencije danas su svečano otvoreni na ceremoniji u novootvorenim prostorijama Fonda za nauku Republike Srbije.

Događaju su prisustvovali ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević i predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić, kao i predstavnici naučne zajednice.

Ministar prosvete ocenio je da je raspisivanje Programa saradnje srpske nauke sa dijasporom nova prilika za istraživače u Srbiji i da će omogućiti razvoj saradnje sa srpskom dijasporom i unapređenje kapaciteta kroz posete istraživača iz Srbije stručnjacima iz dijaspore.

Govoreći o drugom program koji ima za cilj podršku razvoju naučno-istraživačkog rada iz oblasti veštačke inteligencije ministar je ukazao da je veštačka inteligencija oblast koja će u narednim godinama u svetu doneti krupne promene u svim sferama.

Iz ovog razloga Vlada Republike Srbije radi i na izradi Strategije za razvoj veštačke inteligencije, rekao je ministar.

V.d direktora Fonda za nauku Milica Đurić Jovičić rekla je da će se program saradnje srpske nauke sa dijasporom realizovati u formi vaučera u vrednosti do 10.000 evra, za jednogodišnji period trajanja projekta.

Kako je rekla, poziv će trajati do utroška sredstava, a za sredstva mogu da konkurišu istraživači zaposleni u akreditovanim naučnoistraživačkim organizacijama, samostalno ili u timu. Budžet ovog programa iznosi 800.000 evra.

Fond za nauku je raspisao i Program za razvoj projekata iz oblasti veštačke inteligencije, čiji je ukupan budžet 2.400.000 evra. Maksimalan budžet za finansiranje jednog projekta u okviru ovog programa je 200.000 evra, a projekti traju do dve godine.

02/12/2019 10:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments