Gotov sajam knjiga u Beogradu

03/11/2014 14:28

Gotov sajam knjiga u Beogradu

Juče je završen 59. Međunarodni sajam knjiga u Beogradu, a kraj je obeležen predajom “Otvorene knjige” ovogodišnjeg počasnog gosta sajma, Kine, narednom gostu Rusiji.

Slogan je bio “Vreme je za knjigu”, a predstavila su se 463 izlagača. Prvi podaci kažu da je sajam ove godine posetilo oko 170.000 ljudi, i oboren je rekord poseta po danu od prošle godine.

Sajam je ove godine posetilo mnogo književnika i javnih ličnosti, kako iz Srbije, tako i iz regiona. Tako hrvatski književnik Igor Mandić kaže da je za njega Beogradski sajam uvek bio sudbinski važan “jer je naš, na našim jezicima”.

Na sajmu je bio i ministar prosvete i kulture Republike Srpske Goran Mutabzija. On je izjavio da je Beograd svet, a da Republika Srpska želi da bude deo tog sveta, te da je to razlog zbog koga je petog puta tu.

Književnica Ljubica Arsić rekla je da je dodata 59. cigla u zid koji predstavlja svetsku književnost i postavlja Sajam knjiga u Beogradu u centar svetskog zbivanja.

Među najprodavanijim knjigama našli su se nobelovci Andrić, Mo Jen, Saramago, kao i veliki književnici poput Umberta Eka i Harukija Murakamija. Traženi su i domaći hitovi “Kainov ožiljak” Dejana Stojiljkovića i Vladimira Kecmanovića, kao i nove knjige Sajtinca, Marojevića, Vujičića i Vide Ognjenović. Među najtraženijima bio je Koeljo.

Zoran Gutović, urednik izdanja, rekao je da ga je prodaja skupocenih monografija i kapitalnih knjiga prijatno iznenadila, kao i da je Beogradski sajam treći u Evropi posle Frankfurtskog i Londonskog sajma.

Izvor: RTS

03/11/2014 14:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments