Postignut dogovor u vezi sa putovanjima i sertifikatima

21/05/2021 10:48

Postignut dogovor u vezi sa putovanjima i sertifikatima

Građani trećih zemalja moći će od sutra, 22. maja, da putuju u države Evropske unije. To je odluka Saveta Evropske unije, koji je usvojio preporuku Evropske komisije o otvaranju granica za vakcinisane građane. Pa prema tome, od subote će biti dozvoljena putovanja građana u EU, ali ako su primili Fajzer, Astrazeneku, Džonson i Džonson ili Modernu.

Što se tiče kineske Sinofarm i ruske Sputnjik V, odlučeno je da će države same odlučivati da li će prihvatiti putnike koji su vakcinisani tim vakcinama. Među prvim državama koje su odgovorile pozitivno, tačnije Kipar je dodao Sinofarm na listu, pa će tamo ljudi moći od danas da putuju.

Sertifikati

U međuvremenu, Evropski parlament i Savet EU dogovorili su se i u vezi sa uvođenjem digitalnih sertifikata za građane EU, a koji treba, od juna, da olakšaju putovanja po zemljama EU. U Briselu su naveli da je postignutim dogovorom otvoren put da “zajednički evropski digitalni sertifikati budu spremni od juna i po zakonskim i po tehničkim uslovima”.

Kako se dalje navodi u saopštenju, cilj je da se olakša pravo na slobodno kretanje tokom pandemije, a sama potvrda će biti dostupna u digitalnom ili papirnom obliku. Ona će biti dokaz, koji u sebi sadži informacije, da je osoba vakcinisana protiv koronavirusa ili da je nedavno dobila negativni rezultat testiranja, odnosno da se oporavila od infekcije.

saznajte i Šta su novi kovid sertifikati?

Do sada je to značilo da osoba mora da ima tri zasebna papira, a kako bi se taj broj dokumenata sveo na minimum, uvedena je i prihvaćena ova elektronska potvrda. Uredba o digitalnim potvrdama EU o kovidu19 trebalo bi da važi godinu dana, ali potvrda “neće biti preduslov za ostvarivanje prava na slobodno kretanje i neće se smatrati putnom ispravom”.

– Iako dogovor ne ispunjava u potpunosti zahteve Parlamenta, njime se zasigurno označava znatno poboljšanje trenutnog statusa kvo za milione građana EU. Digitalna potvrda EU o kovidu19 vratiće slobodu kretanja unutar EU, jer države članice počinju da ukidaju ograničenja slobodnog kretanja širom Evrope. Taj sporazum je prvi korak ka oporavku šengenskog područja – rekao je predsednik Odbora za građanske slobode i izvestitelj Huan Fernando Lopes Agilar.

pročitajte još i : Norveški friluftsliv kao lajfstajl

Potvrde će se verifikovati kako bi se sprečila prevara i krivotvorenje, a proveravaće se i verodostojnost elektronskih pečata sadržanih u ispravi. Iz Evropskog parlamenta poručuju da se “lični podaci dobijeni na osnovu potvrda ne mogu se čuvati u odredišnim državama članicama i neće postojati središnja baza podataka uspostavljena na nivou EU”.

Dodatna ograničenja putovanja

U saopštenju se dalje navodi i da države članice ne bi trebalo da uvode dodatna ograničenja putovanja, u koje spadaju karantin, samoizolacija ili testiranje „osim ako su potrebna i neophodna za zaštitu javnog zdravlja”. O takvim merama države, koje se na njih odluče, morale trebalo bi obavestiti druge države EU i Komisiju najkasnije 48 sati unapred.

O postignutom treba još i da se izjasni Odbor za građanske slobode, nakon čega mi tekst bio poslat na plenarnu sjednicu, kao i Savetu. Odbor za građanske slobode 26. Maja treba da glasa o dogovorenom tekstu, a ako ga usvoje na plenarnoj sednici bi trebalo da se nađe od 7. do 10. juna 2021.

21/05/2021 10:48

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments