Ostalo skoro 9.000 praznih klupa

06/07/2021 15:39

Ostalo skoro 9.000 praznih klupa

Maturanata je u Srbiji manje nego što ima školskih klupa. Naime, kako prenose mediji, za upis učenika u prvi razred srednjih škola ostaće više od 9.000 slobodnih mesta. U 519 srednjih škola u Srbiji, zvaničnim konkursom je planirano gotovo 77.000 mesta, a malih maturanata ima oko 68.000, piše Politika.

S druge strane, i ove godine se javlja ista situacija kao i predhodnih godina, a to je da je za najtraženije smerove prvi upisni rok ujedno i jedini. Te je broj planiranih đaka po pravilu nedovoljan za sve zainteresovane, pa će ispod crte ostati mnogi. U jednu od najtraženijih škola, Matematičku gimnaziju u Beogradu, dolaze đaci iz Novog Sada, Sente, Valjeva, Niša, Kragujevca i Kraljeva, iako u tim gradovima postoje specijalizovana odeljenja osnovana po ugledu na ovu traženu gimnaziju.

Za pomenutu školu konkurisalo gotovo 200 kandidata, dok ista prima svega 100 prvaka. Postoje i smerovi poput IT smera gimnazije u Čačku na koji se ove godine prijavilo svega osam kandidata. Naime, ovakva odeljenja mogu da prime do 20 učenika, ali ne mogu da opstanu bez minimum 15 đaka, pa samo odeljenje ove godine nije ni formirano.

Rukovodioci srednjih škola dobijaju gotove spiskove učenika za upis u prvi razred, ne utiču na rangiranje i raspored đaka po smerovima, ali su prva adresa za nedoumice đaka i roditelja koji ne razumeju, preneo je Radio021. Iskustva iz prethodnih godina potvrđuju da se oko dve trećine osmaka na republičkom nivou upiše u srednju školu po nekoj od prve tri želje, dok na okružnom to baš i nije tako.

U Beogradu se po prvoj želji u prvom upisnom krugu srednjoškolskih klupa prošle godine domoglo 54,4 odsto đala, dok je u Severnobačkom okrugu, gde je deset puta manje osmaka nego u prestoničkom, prvu želju je ispunilo 79,13 odsto učenika.

Vazduhoplovna akademija

U međuvremenu, ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić posetio je Vazduhoplovnu akademiju u Beogradu koja će, po dualnom modelu obrazovanja, školovati kadar za rad u fabrici. Ružić je tom prilikom izjavio je da u razvojnom smislu naš Nacionalni model dualnog obrazovanja pokazuje izuzetne rezultate u oblasti vazduhoplovstva, industriji koja predstavlja sam vrh tehnologije u Evropi.

– Razvili smo 11 novih dualnih obrazovnih profila na nivou srednjeg obrazovanja koji ispunjavaju standarde Evropske agencije za bezbednost vazdušnog saobraćaja (EASA) i osnovali u maju Visoku školu strukovnih studija vazduhoplovne akademije u Beogradu, koja će prve studente će primiti već od oktobra – rekao je ministar i dodao da je plan da u naredne tri godine bude upisano 216 studenata na osnovnim i 144 na master studijama.

S obzirom da dualni model obrazovanja podrazumeva i učenje kroz rad, do sada država je uložila preko 70 miliona dinara u rekonstrukciju i opremanje Vazduhoplovne akademije u Beogradu, a u toku su i radovi na rekonstrukciji dela trening centra namenjenih potrebama MTU-a. Vrednost radova iznosi 191 milion dinara, a vrednost opreme koja će biti instalirana dodatnih 2,9 miliona evra.

 

06/07/2021 15:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments