Kasini otkrio nešto neobično na Saturnovom prstenu

14/12/2017 11:13

Kasini otkrio nešto neobično na Saturnovom prstenu

Sonda Kasini, koja je 13 godina ispitivala Saturn, Zemljanima je poslala zanimljive informacije o ovom džinu.

Kasini je ispitivao Saturn od 2004. godine, a od tada, do 15. septembra ove godine kada je sagoreo u atmosferi Saturna, na Zemlju je slao fotografije koje naučnici i dalje detaljno proučavaju.

U poslednjim mesecima rada, Kasini je prešao imeđu 2 600 i 4 000 kilometara oko planete kako bi sakupljao neprocenjive naučne podatke. Među poslednjim materijalima, stigla je i fotografija koja prikazuje senku na prstenu, iznad kojeg je Kasini preletao.

Prsteni i jonosfera

Naučnici iz SAD i Švedske otkrili su da senka ima direktan uticaj na jonosferu (gornju atmosferu) Saturna. “Jonosfera je iznenađujuća varijabla struktuirana od malih skala. Jedan razlog za to jeste što senke na prstenovima blokiraju ultravioletnu radijaciju Sunca, i uklanjaju jonozaciju na tim regijama”, objavio je tim.

Takođe, otkriveno je da je jonosfera hladna i da na nju i njenu plazmu utiču sami prstenovi. Kada je Kasini prošao kroz senke prstenova, količina jonizovane plazme je opala, što je izazvalo tzv. “kišu prstena”. Ona se dešava kada vodeni joni prstena padaju na planetu kroz magnetno polje i dolaze u kontakt sa slobodnim eletronima u jonosferi.

Kasini je prvi put kroz jonosferu prošao u aprilu 2017., a od tada, pa sve do septembra, na svakih 6,5 dana je činio isto.

14/12/2017 11:13

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments