Pronađeno preko 200 savršeno očuvanih jaja pterosaura

01/12/2017 11:05

Pronađeno preko 200 savršeno očuvanih jaja pterosaura

Pterosauri su bili prvi leteći gmizavci doba Jure, a živeli su na planeti pre 120 miliona godina.

Dosad, na svetu je pronađeno svega nekoliko savršeno očuvanih jaja ovih letećih gmizavaca, pa je stoga novo otkiće mnogo obradovalo istraživače.

Naime na obalama današnje Kine, pronađeno je 215 jaja pterosaura, a od toga 16 i dalje sadrži embrione. Ovo otkriće veoma je retko, te daje uvid u život i ponašanje ovih stvorenja. Jaja su slična onima koje danas polažu moderni reptili.

Novo otkiće govori dosta o načinu života pterosaura

Uz samo iznenađenje da su jaja očuvana, naučnici su otkrili da ona pripadaju vrsti Hamipterus tianshanensis, koja je tek pre nekoliko godina otkrivena. Istraživanja su pokazala da su se ova stvorenja najčešće okupljala u kolonije, budući da fosilni ostaci drugih vrsta pterosaura nisu pronađeni u okolini.

Uprkos količini jaja, naučnici smatraju da ih je više ženki položilo, budući da variraju u veličini. Ovo takođe označava da su se ženke reptila gnezdile u grupama.

Palenteolozi pretpostavljaju da su ženke pravile gnezda na plažama, te sa su ona uništavana usled peščanih oluja. Tako su ova jaja potonula na dno i ostala tu 120 miliona godina. Embrioni ukazuju na to da se vrsta veoma sporo razvijala, a dok su im noge bile razvijene, krila su još uvek zakržljala. Ovo takođe ukazuje na to da mladunci pterosaura nisu mogli da lete pošto se izlegu iz jaja i da su roditelji brinuli o njima.

01/12/2017 11:05

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments