10 sjajnih načina kako da održavate toplinu doma bez dodatnih troškova

24/10/2021 14:11

10 sjajnih načina kako da održavate toplinu doma bez dodatnih troškova

S obzirom na činjenicu da je energija sve skuplja, mnoga domaćinstva su zabrinuta u vezi sa grejanjem.

Ipak, dobre vesti su da možete svoj dom učiniti toplijim bez dodatnog trošenja energije. Evo 10 efikasnih načina da se to postigne bez da se plaćaju skuplji računi:

Promenite raspored nameštaja

Adekvatno pozicioniranje nameštaja je jednostavan način koji može uštedeti energiju i novac, i u isto vreme poboljšati toplotu u prostoriji. Čak i delimično blokiranje radijatora od strane nekih elemenata može ograničiti količinu toplote koja cirkuliše kroz sobu.

Savet je da se zimi nameštaj odalji od zidova. Jasnije ćete osetiti hladnoću kada se naslonite na spoljni zid. Samim tim, gledajte da nameštaj bude naslonjen na unutrašnje zidove. Osećaćete se prijatnije a da niste ni pojačali grejanje.

Napravite grejače od terakote

Ovo je odličan način da se toplota zadrži bez dodatne upotrebe energije. Ideja koja stoji iza ovih „uradi sam“ grejača od terakote je osobina ovog materijala da se polako zagreva i dobro akumulira toplotu, a do tri saksije od terakote se mogu grejati jednom svećom.

Uložite u izolaciju

Mada je ovo nešto skuplja metoda, adekvatna izolacija kuće je jedan od najefikasnijih načina za uštedu novca u dugoročnom smislu. Izolacija na zidovima je od ključnog značaja za toplotnu efikasnost, što ne samo da podrazumeva bolje grejanje, već zadovoljava i ekološki aspekt. Ušteda na dugoročnom planu je mnogo veća od početnog ulaganja u oblaganje zidova izolacionim materijalom.

Obratite pažnju na loše navike

Uobičajena praksa ljudi je da pojačaju grejanje čim temperatura počne da pada. Međutim, ovo može biti veoma skupa navika. Ukoliko je moguće, razmislite da li je uopšte neophodno da se grejanje pojača, posebno tokom ranih jesenjih meseci.

Ukoliko baš insistirate na pojačavanju grejanja, makar obratite pažnju na temperaturu. Procenjuje se da snižavanje za samo jedan stepen može da smanji račun za deset odsto.

Stavite policu iznad radijatora

U ovom slučaju polica funkcioniše kao sjajna dopuna radijatoru, jer pomaže ravnomernijoj distribuciji toplote. Ona se na ovaj način ponaša kao barijera, što dopinosi boljem usmeravanju toplote iz radijatora, koja bi u suprotnom direktno došla do plafona.

Odzračite radijatore

Proverite radijatore i sistem grejanja generalno, da biste utvrdili da li on odgovarajuće funkcioniše. Ukoliko postoje hladna mesta, neophodno je odzračiti radijatore, jer u njima ima vazduha. Zarobljeni vazduh sprečava toplu vodu da efikasno cirkuliše, što rezultira dužim radom da bi se zagrejala prostorija.

Utvrdite da li postoji promaja

Mnoge starije zgrade i kuće, s prozorima i vratima sa staklenim površinama, mogu imati problem s ulaskom hladnog spoljnog vazduha, odnosno bežanjem onog toplog napolje. Ako postoji značajniji propuh koji se ne može zaustaviti, vredno je investirati u kvalitetnija vrata ili prozore.

Ako vaš budžet to ne dozvoljava ili ste u iznajmljenom stanu gde ne želite ili vam nije dozvoljeno da vršite izmene, onda pokušajte da „začepite“ rupe. To nije dugoročno rešenje, ali pomaže da bude toplije.

Blokirajte dimnjak

Kako vreme počinje da se menja, možda ćete primetiti pojačanu promaju koja dolazi iz dimnjaka. Iako kamini mogu biti glavna grejna tačka u dnevnoj sobi, realnost je da otvoreni dimnjak može rezultirati neželjenom promajom i gubitkom toplote. Blokiranje dimnjaka u tim okolnostima može biti jedina validna opcija, međutim, to mora da se odradi stručno. Nikada ne treba zatvoriti vrh dimnjaka, posebno ako je u upotrebi, jer može doći do zarobljavanja toplote i prekomernog pregrevanja.

Dodajte prostirke

Neizolovani podovi mogu da doprinesu gubitku doplote do 10 odsto, posebno u slučaju ako su goli. Ako imate drveni pod sa značajnim zazorom između dasaka, debele prostirke mogu sprečiti da topao vazduh pobegne.

Koristite zavese

Značajna količina toplote se gubi kroz prozore kuće ili stana. Ipak, zavese su sjajno rešenje za sprečavanje da to postane još gore. One ograničavaju protok vazduha između topline doma i spoljne hladnoće. Masivnije zavese će se ponašati kao barijera, sprečavajući tok vazduha s prozora.

24/10/2021 14:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments