Vežbe i kalorije: ko je su najdelotvornije?

08/06/2021 12:37

Vežbe i kalorije: ko je su najdelotvornije?

Stručnjaci su saglasni da svakodnevno vežbanje mora biti rutina, jer se tako popravlja opšte zdravlje, jača imunitet i može uticati na telesnu težinu. U zavisnosti šta želimo da postignemo treba znati i koju aktivnost sprovoditi. Najpre treba biti motivisan, pronaći vežbe koje zadovoljavaju naše potrebe kao i one u kojima ćemo uživati.

Uz sagorevanje kalorija vežbanjem jednako je važno i pravilno se hraniti i dovoljno spavati. Pre upuštanja u ozbiljnije treninge treba obaviti razgovor sa stručnjacima i lekarom.

pročitajte još i: Vežbe za ruke svi zaboravljaju

Kalorije

Istraživanje američkog Nacionalnog zavoda za zdravlje iskoristila je klinika Mejo te napravila analizu potrošnje kalorija tkom određenih vežbi po satu za osobu tešku 90 kilograma.

– Lagano hodanje sagoreva  255 kalorija

– Lagana vožnja bicikla sagoreva 364 kalorije

– Brza šetnja sagoreva oko 391 kalorija

– Lagani aerobik, kao i dizanje tegova sagoreva 455 kalorija

– Intezivan aerobik (u grupu) sagori oko 664 kalorija

– Umereno plivanje i planinarenje sagori 528 kalorija

– Bzo plivanje sagori 892 kalorije

– Vožnja rolera 683 kalorije sagori

– Trčanje sagori 755, dok ono uz i niz stepenice sagori 819 kalorija

Šampion u sagorevanju kalorija je preskakanje užeta koje “uništi” 1.074 kalorije na sat.

Ovo je najefikasnija vežba koja doprinosi poboljšanju kondicije i gubitku kilograma, ali i utiče na metalno zdravlje. Stručnjaci navode da preskakanje užeta doprinosi gustoći kostiju i sprečava osteoporozu, a kako bi se pravilno izvela vežba mora se biti koncentrisan te se smatra  “pokretnom meditacijom“. Stručnjaci još navode da je kod ove vežbe rizik od povreda daleko manji nego prilikom trčanja.

Treneri kažu da je najbolje ovakav vid treninga imati  dva do tri puta nedeljno.  Prvi trenizni bi trebalo da traju oko 5 minuta i to tako da se 20 sekundi preskače konopac, 20 sekundi odmara. Izuzetno je važno ne preterivati na početku, a kada se postignu prve rutine treba početi sa manjim eksperimentisanjem, kao što preskakanje na jednoj nozi, uvrtanje vijače…

saznajte još i koje su to Vežbe za lenjivce

Pravilno preskakanje podrazumeva da su nadlaktice uz telu, tačnije priljubljene uz grudni koš. Laktove treba saviti pod uglom od 45 stepeni i  skakati centimetar od tla. Prilikom izvođenja ove vežbe treba voditi računa na ručne zglobove, jer po pravilu iz njih sve polazi – pravilno okretanje vijače. Zato ne treba mahati rukama. Kao i u drugim sportovima i ovaj zahteva udobnu obuću, ravnu i čvrstu površinu. Treba izbegavati travu, jer ona pruža otpor konopcu.

 

08/06/2021 12:37

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments