Sony WH-1000XM5 – naslednice najboljih bežičnih slušalica na svetu

25/04/2022 14:58

Sony WH-1000XM5 – naslednice najboljih bežičnih slušalica na svetu

Evo prvog uvida u Sony VH-1000XM5 bežične slušalice.

Hajde da bacimo pogled na Sony VH-1000XM5, mogućeg naslednika najboljih slušalica koje možete kupiti danas.

Nove informacije uključuju visokokvalitetne rendere onoga što kaže da su slušalice sledeće generacije, koje poništavaju šum, za koje se očekuje da će biti predstavljene ove godine i zameniti voljene Sony VH-1000XM4.

Iako „curenje“ informacija ne uključuje datum objavljivanja ili cenu, očekuje se da će se Sony VH-1000XM5 pojaviti u avgustu i da će se prodavati po sličnoj ceni kao i prethodni model – od $350 / £350 / AU$550. To je zasnovano na prethodnim lansiranjima u VH-1000X liniji bežičnih slušalica.

Sony nije potvrdio da radi na novom paru slušalica koje se nose preko ušiju, s funkcijom poništavanjem šuma, ali nam renderi izgledaju prilično ubedljivo, a tajming se poklapa s našim očekivanjima o datumu objavljivanja u avgustu.

Ako su legitimne, slike koje su se našle na internetu pokazuju da Sony nije previše odstupio od dizajna VH-1000XM4 (naslovna fotografija) za svoje sledeće slušalice s poništavanjem šuma, ali je napravio nekoliko izmena kako bi VH-1000XM5 dao elegantniji izgled.

Čini se da su nove slušalice veće i izdašnije tapacirane, što bi moglo učiniti VH-1000XM5 udobnijim za nošenje od prethodnog modela. Naravno, nije da je to bio problem kod VH-1000XM4, naprotiv. Traka koja ide preko glave, takođe izgleda da ima deblje jastuče.

Čini se kao da je dugme za uključivanje/isključivanje na levoj slušalici zamenjeno klizačem, a dugme „Custom“ je vraćeno na „NC/Ambient“, kao što je bilo na Sony VH-1000XM3. Kao i u slučaju prethodnika, renderi pokazuju slušalice dostupne u crnoj i srebrnoj boji, a isporučuju se sa torbicom za nošenje, iako se ovoga puta ne sklapaju unutra.

Kako stvari stoje što se tiče specifikacija?

Insajderi tvrde da Sony VH-1000XM5 dobija veliku nadogradnju što se tiče trajanja baterije, koja će omogućiti autonomiju od 40 sati s uključenim ANC-om. To je 10 sati više reprodukcije nego što može da pruži Sony VH-1000XM4, iako se vreme punjenja (preko USB-C) nešto povećalo na tri i po sata.

To duže trajanje baterije izgleda razumno. Nedavni patent koji je podneo Sony, koji opisuje par bežičnih slušalica s funkcijom poništavanja šuma, pokazao je internu bateriju od 3,8 V, za razliku od 3,7 V na VH-1000XM4.

Aktivno poništavanje šuma će takođe izgleda biti poboljšano, s dva namenska čipa i tri mikrofona za otkrivanje buke iz okoline i njeno uklanjanje. Poništavanje buke/šuma koje obezbeđuje XM4 je samo po sebi veoma dobro, tako da će svako poboljšanje u ovoj oblasti biti samo bonus.

Standard bežičnog povezivanja je unapređen na Bluetooth 5.2 s Bluetooth 5, a i dalje ćete moći da slušate putem žične veze zahvaljujući priključku od 3,5 milimetara.

Nema reči o poboljšanjima audio performansi kod Sony VH-1000XM5, ali postoji nekoliko stvari koje bismo želeli da vidimo, a radi se o ponovnom uvođenju aptX kodeka, koji je došao sa Sony VH-1000XM3, ali je nedostajao kod XM4. Ovaj kodek omogućava reprodukciju zvuka visoke rezolucije, i dok je XM4 pokriven visokokvalitetnim strimovima koristeći sopstvenu LDAC tehnologiju kompanije Sony, biće vam potreban kompatibilan uređaj da biste to iskoristili.

Pored sveobuhvatne audio podrške visoke rezolucije, bilo bi poželjno da Sony VH-1000XM5 dolazi sa zvukom bez gubitaka (lossless). Ovo je nekada bilo nemoguće u slučaju bežičnih slušalica, jer propusni opseg koji nudi Bluetooth povezivanje nije bio dovoljno širok da se nosi sa nekomprimovanim tokovima bez gubitaka. Međutim, Qualcommova Snapdragon Sound tehnologija bi to mogla učiniti mogućim.

Sve što bi Sony trebalo da uradi jeste da integriše novi QCC3065x čip za slušalice, a korisnici VH-1000XM5 bi mogli da uživaju u matematički tačnoj muzici, koja je u potpunosti reprodukovana baš onako kako je umetnik nameravao da se čuje.

Ovaj čip se još nije pojavio na policama, ali se očekuje da će slušalice koje koriste ovu tehnologiju početi da izlaze ove godine, čineći Sony VH-1000XM5 glavnim kandidatom za audio podršku bez gubitaka.

25/04/2022 14:58

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments