Pronađena vrsta slepog miša za koju se smatralo da je izumrla pre 40 godina

11/03/2022 17:22

Pronađena vrsta slepog miša za koju se smatralo da je izumrla pre 40 godina

Slepi miš svelikim ušima, nosom u obliku potkovice i naizgled zgnječenim licem skrivenim iza kožnog nabora, koji je nedavno otkriven u Ruandi, pripadnik je „izgubljene vrste“ koja nije viđena 40 godina, kažu naučnici.

„Hilova potkovica“ (Rhinolophus hilli) je na listi kritično ugroženih vrsta od strane Međunarodne unije za zaštitu prirode. Nije poznato da li stvorenja još uvek postoje u divljini, ali istraživači su u utorak objavili da je vrsta ponovo otkrivena.

„Ulazeći u ovaj projekat, plašili smo se da je vrsta možda već izumrla“, rekao je u saopštenju Džon Flanders, direktor odeljenja za intervencije oko ugroženih vrsta u Bat Conservation Internationalu.

Slepi miš je uhvaćen u januaru 2019., tokom desetodnevne ekspedicije u nacionalnom parku Njungve u Ruandi.

Flanders je to nazvao „neverovatnim” otkrićem, dodajući da je „zapanjujuće pomisliti da smo mi prvi ljudi koji su videli ovog slepog miša posle toliko vremena”.

Vinifred Frik, glavna naučnica organizacije Bat Conservation International, rekla je da se dotični slepi miš lako može prepoznati po nosnom listu ili karakterističnim naborima kože oko nozdrva. Donji deo nosnog lista ovog slepog miša je tipično u obliku slova „U“, poput potkovice, po čemu su stvorenja i dobila ime. Ipak, rekla je Frik, bilo je jasno da su naišli na nešto posebno.

„Odmah smo znali da je slepi miš koji smo uhvatili neobičan i izuzetan“, dodala je ona u izjavi. „Crte lica su mu bile preuveličane i komične“.

Naučnici su izvršili opsežna merenja slepog miša pre nego što je ponovo pušten u divljinu. Istraživači su mogli da uporede novopronađeni primerak sa zapisima u raznim muzejskim arhivima u Evropi kako bi potvrdili vrstu.

Frik i njene kolege su takođe snimile eholokacijske pozive Hilovog potkovičastog slepog miša, a to su visokofrekventni impulsi zvučnih slepih miševa koji emituju za navigaciju i lov na plen.

„Poznavanje zahteva eholokacije za ovu vrstu menja igru“, rekao je jedan od vodećih naučnika tima, Pol Vebala, višeg predavača na Univerzitetu Masai Mara u Keniji.

Snimljeni zvučni talasi omogućili su čuvarima parkova u Ruandi da prate i „prisluškuju“ leteće sisare u njihovom prirodnom staništu. Tokom devet meseci, sprovedena su audio istraživanja na 23 mesta u nacionalnom parku, otkrivajući prisustvo Hilovih potkovičastih slepih miševa na osam lokacija ograničenih na malu oblast, prema Bat Conservation Internationalu.

Sužavanje ograničenog opsega pomoći će istraživačima u naporima za očuvanje i zaštitu ove neuhvatljive vrste, rekao je Flanders. Detalji o Hilovom potkovičastom šišmišu, takođe su objavljeni putem Globalnog informacionog fonda o biodiverzitetu kako bi se podigla svest o retkim vrstama i drugim ugroženim slepim miševima.

„Ovi podaci pripadaju svima i svima koji rade na obezbeđivanju zaštićenih šuma za ove vrste“, rekla je Frik u saopštenju. „Otvoreno deljenje podataka osigurava da ispunimo obećanje da nam očuvanje koristi svima.“

Otkriće slepog miša bilo je deo terenskog rada koji su 2013. započeli istraživači iz Udruženja za zaštitu divljih životinja Ruande, Odbora za razvoj Ruande i Međunarodne organizacije za zaštitu slepih miševa.

11/03/2022 17:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments