Kafa bi mogla da vam pomogne da živite duže

13/02/2022 11:20

Kafa bi mogla da vam pomogne da živite duže

Naučnici sada znaju koliko šoljica dnevno vam je potrebno.

Najnovija studija nadopunjuje teoriju da bi ovaj napitak mogao biti dobar za vas, ali zavisi od toga koliko ga imate i koju vrstu odaberete.

Ispijanje tri šoljice mlevene kafe dnevno, ali ne odjednom naravno, smanjuje rizik od smrti, pokazalo je novo istraživanje.

Skoro pola miliona Britanaca upisanih u studiju UK Biobank podeljeno je prema unosu kafe: oni koji nisu pili nijednu, do tri šoljice i više od tri šoljice dnevno.

Prednosti su pronađene i za one koji piju kafu bez kofeina.

Studija je otkrila da su oni koji su umereno pili kafu, do tri šoljice dnevno, imali 12 odsto manje šanse da umru tokom 11-godišnjeg perioda studije.

Takođe je bila 17 odnosno 21 odsto manja verovatnoća da će se umreti od srčanih bolesti ili moždanog udara, prema studiji Univerziteta Semmelweis u Budimpešti i Univerziteta  Queen Mary u Londonu.

Tokom perioda istraživanja, umrlo je 3,4 odsto onih koji su umereno pili, u poređenju sa 3,7 odsto onih koji su apstinirali od kafe i četiri odsto onih koji su pili veće količine kofeina.

Među onima koji piju kafu, petina je preferirala kafu bez kofeina, četvrtina je pila kafu dobijenu iz mlevenih zrna, a više od polovine se opredelilo za instant kafu.

Dr Pal Maurovich-Horvat, direktor medicinskog centra za snimanje na Univerzitetu Semmelweis i jedan od koautora studije, rekao je: „Upotrebom MR skeniranja mogli smo da analiziramo efekat redovnog unosa kafe na strukturu i funkciju srca.

Otkrili smo da je redovna lagana do umerena konzumacija kafe korisna za zdravlje srca, uz sugestiju da može usporiti srčane promene vezane za uzrast.“

Volite instant kafu? Pripremite se za šok…

Zdravstvene prednosti kafe, međutim, odnose se samo na mlevena zrna i nisu primećene među onima koji piju instant kafu.

„Dok je mlevena kafa bila povezana sa smanjenom smrtnošću od svih uzroka i kardiovaskularnih bolesti, nismo pronašli statistički značajnu povezanost između redovne konzumacije instant kafe i zdravstvenih rezultata“, napisali su naučnici u svojoj studiji.

„Razlika između različitih vrsta kafe može se objasniti razlikama u njihovom proizvodnom procesu, jer sadrže različite hemikalije.“

Takođe je utvrđeno da mlevena kafa bez kofeina ima zdravstvene prednosti, jer su oni koji su se „redovno“ opredelili da uživaju u napitku bez kofeina, imali manji rizik od smrti u poređenju s onima koji uopšte nisu pili kafu.

Kao rezultat toga, istraživači su zaključili da su prednosti kafe samo delimično posledica kofeina, pri čemu antioksidansi i druge hemikalije verovatno igraju ključnu ulogu.

Dr Zahra Raisi-Estabragh, jedan od koautora studije sa Univerziteta Queen Mary u Londonu, rekla je: „Većina učesnika pila je mlevenu ili instant kafu. Mlevena kafa u umerenim količinama bila je povezana s nižim rizikom od smrtnosti, ali ova korist nije pronađena među osobama koje redovno piju instant kafu.

„Razlog koji leži iza ovoga može se odnositi na različite proizvodne procese mlevenih i instant oblika jer sadrže različite aditive.“

Nesklad između zdravstvenih koristi mlevene i instant kafe trebalo bi da bude u fokusu budućih istraživanja, rekli su naučnici.

Lošiji zdravstveni ishodi

Međutim, dok se pokazalo da je umerena konzumacija mlevene kafe korisna, ispijanje više od tri šoljice dnevno, povezano je s lošijim zdravstvenim ishodima.

„Analiza je pokazala da je lagano do umereno ispijanje kafe povezano sa smanjenim rizikom, dok je visok unos kafe povezan s povećanom smrtnošću od svih uzroka i kardiovaskularnih bolesti, u poređenju s nultim osobama koje piju kafu“, napisali su istraživači u radu, objavljenom u Evropskom časopisu za preventivnu kardiologiju.

Studija je dodala tranšu radova koji su istraživali uticaj kafe na zdravlje, a izbila je žestoka debata o tome da li je dobra ili loša. Ovaj rad daje značajnu težinu argumentu da je ovaj popularni napitak, u stvari, koristan.

Profesor Steffen Petersen, stručnjak za kardiovaskularnu medicinu sa Univerziteta Queen Mary, dodao je: „Kafa je jedan od napitaka koji se najčešće konzumiraju na svetu. Međutim, njegovi kardiovaskularni efekti nisu dobro poznati, a neke prethodne studije su pokazale kontradiktorne rezultate.

Koliko znamo, ovo je bila najveća studija do sada koja se fokusirala na efekat kafe na zdravlje kardiovaskularnog sistema.“

Preporuka: Mlin za kafu

13/02/2022 11:20

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments