Šta posle uboda komarca?

07/07/2021 16:56

Šta posle uboda komarca?

Ubodi insekata u ovo doba godine su neizbežni. Kako bi smanjili neprijatnost koja se javlja nakon uboda komaraca, najpre, bi trebalo da koristimo sredstva koja će ih držati dalje od nas. Na tržištu se nalazi mnogo preparata koja su namenjena zaštiti od ovih krvožednika. Međutim, desi se i da nas neki ipak “ugrize”.

Kako bi smanjili otok i umirili iritaciju u nastavku donosimo par saveta. Stručnjaci kažu da ubodi komaraca zavise od proizvodnje mlečne kiseline u telu, ali i  krvne grupe. Najprivlačniji komarcima su osobe sa 0 krvnom grupom.

Odmah pošto primetite da vas ujeo komarac na to mesto treba staviti led ili hladan peškir. Na ovaj način će se smanjiti upala, a hladnoća “umrtvljuje” kožu te se neće javiti potreba za češanjem. Ovo je kratkotrajno rešenje, jer dužim držanjem hladnog na mestu uboda, može doći do oštećenja kože. Led ne bi smeli duže od 5 minuta imati direktno na koži.

možda vas zanima i: Vremenski uslovi su raj za komarce

Pastu od sode bikarbone napraviti u razmeri 1 kašikom sode bikarbone i ½ kašike vode. Ovu pastu, takođe, naneti na mesto ubora i držati oko 10 minuta. Nakon toga isprati kožu hladnom vodom, ali ne ledenom.

Med je poznat po svojim antibakterijskim i protivupalnim svojstavima. Potrebno je vrlo malo meda naneti na kožu i to će sprečiti da se stvori plik, ali i sprečiti da se počešete.

Biljka Aloe vera se pokazala kao sjajan saveznik tokom letnjih meseci. Umiruje i hladi kožu, najpre, a zahvaljujući protivupalnim svojstvima još dovodi i do zarastanja lakših rana. Jednako je učinkovita i kod smirivanja infekcija. I sve su to razlozi zbog kojih je treba koristiti, u bilo kom obliku, i kada su ubodi insekata u pitanju. Najbolje je ipak da se koristi sveža i to tako što se iseče biljku uzduž lista i gel koji je između zelenih listova, treba naneti na nadraženo mesto. Ova masa se ne ispira, već se ostavi da se na koži osuši.

Ukoliko ništa od navedenog nemate pri ruci, za prvu pomoć može pomoći i alkohol. Međutim, ovde se mora biti jako pažljiv, jer alkohol isušuje kožu, te ako je nadražena može doći do pojave crvenila i iritacije, dodatne.

07/07/2021 16:56

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments