Njegovo veličanstvo: Karmin!

08/04/2021 20:36

Njegovo veličanstvo: Karmin!

U staroj Grčkoj ruž se smatrao skandaloznim i nosile su ga samo prostitutke. Karmini su tamo pravljeni uz pomoć znoja ovaca, ljudske pljuvačke i kakice krokodila. A za razliku od antičke Grčke, u Rimskom carstvu karmine su koristili i muškarci i žene. Kod Rimljana to je bio simbol klasne pripadnosti, a ne pola. Oni su karmine pravili od gline uz dodatak pigmenata iz rude gvožđa i smeđih algi.

Do danas karmin je pretrpeo mnogo promena, obeležio je epohe, bio je simbol prkosa, ali i ženstvenosti. Uprkos praktičnom pakovanju, postoje i sitni trikovi kojima se postiže više od pukog nanošenja boje na usne.

1. Piling usana

Negovane usne su preduslov, zato je neophodno redovno raditi piling usana. Piling može da se radi balzamima trljajući ga blago četkicom za sube po usnama ili nekim blagim preparatima, kao što je piling od šećera. Bitno je blagim pokretima ukloniti mrtve ćelije i oštećenu kožu sa usana.

2. Sprečite tragove

Jednostavan, ali vrlo praktičan trik kako bi se izbleglo prenošenje boje na zube. Nakon što se nanese karmin u usta staviti kažiprst koji treba stisnuti usnama. Prilikom izvlačenja prsta na njemu će ostati sva boja koja se nalazila u unutrašnjem delu usana.

možda vas zanima i istorija karmina

3. Ruž kao rumenilo

Na obraze naneti omiljenu nijansu ružičastog karmina, pažljivo razmažite i dobićete najprirodniji izgled. Karmin može biti i zamena za senku za oči. A, ostatke polomljenih senke nemojte bacati, već ih pomešajte sa balzamom za usne i eto novog ruža.

4. Trik sa puderom

Posle nanošenja karmina, maramicu prislonite je na usne i pospite je providnim puderom. Na usnama će ostati mala količina pudera koji će zaštititi boju.

5. Posvetlite karmin

U slučaju da ste preterali sa nanosom jarkih nijansi, treba samo da na usne nanesete malo korektora u kamenu.

6. Dva sloja

Posle prvog sloja, nežno poljubite papirnu maramicu. Time će se ukloniti višak ulja sa usana. Zatim nanesite drugi sloj ruža. Ovo pomaže da karmin na usnama duže traje.

7. Nijansa

Glavna stvar kod odabira crvenog karmina je da njegova nijansa odgovara boji vašeg tena. Za one sa svetlijim tenom – crvena sa podnijansama plave boje. Za srednje tamnu boju kože – jarko crvena, koja vuče na narandžasto. Za izrazito tamnu put – tamno crveni karmin.

saznajte i kako da se našminkate uz štopericu

8. Istaknite usne

Usne će biti uočljivije, ako na ivice nanesete korektor. Nakon stavljanja ruža, korektorom pređite preko spoljašnjih linija usana.

9. Popravka

Fenom za kosu moguće je reparirati polomljeni ruž. Potrebno je malo strpljenja i vešta ruka. Nakon lepljenja dva dela, karmin staviti u zamrzivač kako bi se stvrdnuo.

10. Skidač karmina

Lak za kosu je sjajan skidač fleka nastale karminom. Na mesto koje je uflekano naneti lak za kosu i ostaviti da odstoji desetak minuta. Zatim, pamučnom krpom protrljati mrlju, pa zaprljanu stvar oprati.

11. Prirodniji izgled

Pre ruža usne treba iscrtati olovkom, pa prstima istapkati ivice usana kako bi se ublažile linije. Zahvaljujući ovom triku usne će izgledati prirodnije.

12. Prajmer

Za veću postojanost karmina na ivice usana treba staviti prajmer.

pročitajte još i : Crveni ruž: simbol antifašizma i glamura

Hit sezone

Završni pečat modernog stajlinga je karmin. Ove sezone su hit tri boje koje će pomoći da se žena osećamo ženstvenije, samouverenije i privlačnije.

Puder ružičasta

Ovo je najpopularnijih prolećna boja. Idealna za dnevne varijante, a reč je o nude karminu sa puder ružičastim finišom.

Nežni koral

Za razliku o izrazito tamnih, ovo je nijansa koja je mnogo nežnija i nije mnogo napadna. Može se nositi u svim prilikama i u bilo kom dobu dana ili noći.

Boja vina

Ovaj karmin je predviđen za noć. Privlačan i moderan, ulepšaće sveukupni večernji stajling, a odlično se slaže sa svakim tenom.

 

08/04/2021 20:36

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments