Poljska: Poreske olakšice za vlasnike električnih vozila

23/09/2016 09:12

Poljska: Poreske olakšice za vlasnike električnih vozila

Kako bi povećala broj električnih vozila na svojim putevima Poljska je odlučila da za početak uvede određene poreske olakšice za one koji su već vlasnici električnih vozila.

Cilj je da se do 2025. godine na putevima u Poljskoj nađe milion električnih automobila i na taj način smanji emicija ugljen-dioksida iz motornih vozila.

Plan poljskog ministarstva je da do 2018. godine uvede nove zakone koji će propisati regulative u oblasti proizvodnje električnih automobila, formirati specijalne fondove za pomoć početku proizvodnje i kreirati prototipe poljskih električnih vozila.

Biće osnovana i zajednična kompanija pod nazivom “Elektro mobiliti Poland” koja će se sastojati od četiri najveća poljska proizvođača električne energije – PGE, Tauron, Enea i Energa.

Za sada je u Poljskoj u upotrebi svega nekoliko električnih vozila, a pored poreskih olakšica za vlasnike, poljsko ministarstvo energetike najavljuje i subvencije za prvih 100.000 vozila.

Poljska je jedan od vodećih zagađivača u Evropi, jer najveći deo energije dobija iz elektrana na ugalj. Osim toga, pojedini gradovi u Poljskoj, naročito na jugu zemlje, guše se u smogu zbog izduvnih gasova motornih vozila i sagorevanja uglja u domaćinstvima.

23/09/2016 09:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments