Pivarke: Od preduzetnica do veštica

09/04/2021 17:27

Pivarke: Od preduzetnica do veštica

Pivo je treće na svetu piće koje se pije, odmah iza vode i čaja. Milan Kundera, češki književnik rekao je jednom prilikom da je pivo “napitak koji razbija sva licemerja, bilo kakvu šaradu lepih manira. Piće koje ne čini ništa loše nego podstiče svoje ljubitelje da potpuno nevino mokre i debljaju se potpuno iskreno!“. A, pisac Rej Bredberi tvrdi da je “pivo intelektualno piće, ali šteta sto ga toliko idiota pije”.

O magičnoj kombinaciji hmelja, slada, kvasca i vode u nastavku, kroz zanimljivosti i o nastanku ovog pića.

Zanimljivosti

* U Amserdamu lokalni alkoholičari dobiju platu od 10 eura, pola paketa duvana i pet piva kao naknadu za čišćenje ulica.

* Za 1,3 sekunde Amerikanac Stiven Petrosino popio je litar piva i tako postao rekorder u brzini ispijanja tog pića.

* Najjače pivo na svetu ima 67,5 odsto alkohola i zove se Brewmeister´s Snake Venom.

* Istraživači sa Univerziteta Stanford tvrde da mehurići u pivu prkose gravitaciji. Kako kažu, mehurići se kreću prema gore duž linije samog centra gde je sila trenja čaše najmanje izražena.

* Stari Egipćani koji su gradili piramide, pili su i do četiri litre piva dnevno.

* Lekari tvrde da jedna boca od 0.33 litre piva dnevno smanjuje mogućnost nastanka kamena u bubrezima za 40 odsto.

* U Americi nije dozvoljeno da se u reklamama za pivo nalaze ljudi koji ga piju. Pivo je dozvoljeno, ali ispijanje istog nije.

* U Češkoj svaki stanovnik godišnje popije 150 litara piva.

* Najskuplje pivo na svetu je iz Belgije i zove se Vielle Bon Secours. Cena jedna boce je 850 evra.

* Vikinzi su verovali da u njihovom raju – Valhala živi koza koja daje pivo.

* U svetu postoji oko 400 vrsta piva, od čega najviše brendova je u Belgiji.

* Cenosilikofobija je strah od prazne pivske čaše!

* U bilo koje doba dana 0,7 odsto svetske populacije je pijano, a što znači da je u ovom trenutku pijano oko 50 miliona ljudi.

* Hmelj, od čega se pravi pivo, pripada istoj porodici biljaka cvetnica kao i marihuana.

* Američki predsednik Džordž Vašington je imao svoju malu pivaru u kojoj je pravio pivo.

* Prvi profesionalni pivari su bile žene iliti pivarke, ali da bi to postale morale su biti izuzetne lepote!

Istorija piva

Knjige kažu, da se pivo konzumira već gotovo 7.000 godina. I kako je navedeno, proizvodnjom su se bavile žene koje su ga kuvale za verske obrede. Tako je bilo od Vikinga do Egipćana. Istorija piva kaže i da je tako bilo do 16. veka, do trenutka dok nije počela kampanja optuživanja da su pivarke ustvari veštice!

pročitajte još i : Može li pivo da zameni gorivo?

U Engleskoj u srednjem veku žene su pivo prodavale na pijaci i uobičajen prizor je bio videti pivarku koja stoji pored velikog kotla i nosi visoku šiljatu kapu. Upravo te kape su olakšavale mušterijama da ih nađu na prepunim pijacama.

Još jedan detalj koji je bio deo stajlinga pivarki, a kasnije je postao i deo ikonografije veštica, su mačke. Mačke su imale, ne zbog saradnje sa demonima, već iz jednostavkog i praktičnog razloga: da miševi ne bi ulazili u žito od kojeg su kuvale pivo.

Progon

Taman kada su žene učvrstile poziciju na tržištu piva u Engleskoj i Irskoj najpre, a potom i u ostatku Evrope, započeo je progon preduzetnica. Naime, crkva je iznedrila početkom 16. veka izvesni verski pokret, koji je propovedao strožije rodne norme i osuđivao vračanje.

možda vas zanima i zašto je pivo u zelenoj ili braon flaši

Muškarci su uvideli priliku i kako bi smanjili konkurenciju u proizvodnji i prometu piva, optuživali su pivarke da su veštice. Iako neverovatno, glasine su se “primile” u narodu kao i informacija da pivarke koriste kotao za pripremu čarobnih napitaka umesto piva.

Oni drugi, kojima pivo nije bio posao, bili su sve uvereniji da žene ne bi trebalo da troše vreme na posao koji je dugotrajan i traži predanost. Prvobitno pivo ili Ejl se satima pripremao, a morali su se čistiti podovi, dizati teški snopovi raži i žita i vrlo pažljivo kuvati. A ako to žene rade ko će brunuti o deci i kući? Zato je u 16. veku engleski grad Čester uveo zabranu da žene prave i prodaju pivo, jer će navodno mlade žene postati stare usedelice.

Dominacija muškaraca

I posle pet vekova situacija je slična kada je odnos pivarki i pivara u pitanju. Dominacija muškaraca u toj industriji se zadržala. Prema statistici, 10 vodećih kompanija na svetu vode direktori, a u čijim upravama uglavnom sede samo muškarci.

Jednako dominantna diskriminacija se ogleda i u advertajzingu. Tako pivarske kompanije obično prikazuju pivo kao muško piće, a pojedini su oglase za pivo nazivali “priručnicima za muževnost”. Slično je i u sve popularnijoj kraft proizvodnji. Svega 17 odsto pivara kraft piva ima ženu na mestu direktora, a samo četiri odsto njih zapošljava ženu tehnologa.

 

09/04/2021 17:27

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments