Ljubav (ni)je jednostavna odluka

29/05/2022 15:22

Ljubav (ni)je jednostavna odluka

Brak je ljubav, a ljubav je izbor. Brak ne počinje sa rečima Da kod matičara. Brak počinje onog trenutka kada ste odlučili da volite svog partnera/partnerku uprkos svim njegovim/njenim manama, kažu stručnjaci.

Ljubav nije osećanje, ona je izbor!

Brak ne počinje ni sa Volim te, to je tek pokazatelj da smo odlučili da se povežemo sa nekim, odlučili smo da prihvatimo sve nesavršenosti onog drugog. A kada prođe ta prva zanesenost, počinje brak. Počinje prava ljubav, odluka koju donosimo svaki dan.

I tek kada sagledamo nečije grubosti, slabosti i nedostatke, a odlučili smo voleti, znamo da je to ono pravo i da brak ima budućnost.

Sve dok stojimo ispred osobe, koja državu predstavlja, i nas uvodi u instituciju Braka, nismo svesni šta isti znači i koliko napora treba da bi i opstao. Mi ispred sebe imamo tu drugu osobu koja je samo naša verzija nje.

Vremenom se suočavamo sa sramom, neuspehom, žaljenjem, tvrdoglavošću, nestrpljivošću, strahom, sebičlukom…. I ako sve to, oboje, vidimo i prihvatimo, budemo strpljivi i imamo bar zrno više razumevanja u različitim fazama našeg zajedništva, izabrali smo ljubav.

Život se dešava i nije jednostavan, posebno što to putovanje nije nimalo jednostavno – nije lako doneti odluku da voliš nekog ko te je povredio, razočarao ili naljutio. Jednako je teško živeti jedan, svoj, a kamoli dva koja se ujedinjuju, zato i imamo izbor, ali moramo biti vrlo pažljivi u odabiru.

Biramo li ljubav ili iluziju koju smo stvorili. Izabrati ljubav znači svaki dan ulagati, raditi, praštati, negovati… ali kao i sve u životu, i ovde važi isto pravilo: teške odluke često daju najbolje nagrade.

Izaberite ljubav!

pročitajte još i: Ljubav i zahvalnost se ne podrazumevaju

Kada ljubav treba pomoć

Bračna terapeutkinja Šeli Voren navela je da kada brak zapadne u krizu supružnici shvate koliko se malo poznaju. Ona je navela par stvari na koje su se supružnici žalili tokom savetovanja.

Prioritet

Ljudi često mešaju pojmove kao što su prioritet i obaveza. A što je ključni i najčešće istican problem. Naime, izreka kaže: Ako imate više od tri prioriteta, nemate nijedan. Istini za volju svi imamo obaveza, neko i previše, ali za prioritet, partnera, vremena mora da se nađe.

Jednostavne stvari i gestovi učiniće mnogo – uradite nešto za partnera na način na koji on to voli, pošaljite poruku više, romantičnu, a ne samo informativnu, kupite poklončić, iznenadite je/ga bez povoda…. Pokažite joj/ mu da je prioritet.

Seks

Seks tokom braka zapada u rutinu i pomalo biva dosadan. Imajte to na umu, jer, ako ga prihvatite zdravo za gotovo ili kao “bračnu obavezu”, ostaćete uskraćeni. Kako kaže ova terapeutkinja, žene se najčešće žale da se posle nekog vremena osećaju kao seks lutke.

Ne budite sebični, seks je način spajanja i vama treba da predstavlja divan deo braka, jer ste sa nekim ko je posvećen i vašem telu i vašoj duši. To je način za emocionalno povezivanje. Voren ističe da postoji velika razlika između seksa SA nekim i seksa POMOĆU nekoga.

Nebriga

Brakovi upadaju onog trenutka kada jedan od partnera prestane da vodi računa o sebi. Prema statistikama, to češće rade muškarci. Nije za očekivati da ćemo izgledati kao na početku veze, ali to ne znači da neko treba da se zapusti. Isto kao i muškarci, i žene uzbuđuje fizički izgled parnera.

Nežnost

Nežni dodir nije samo uvertira za seks. On treba da bude čest i odraz pažnje, a ne namere. Držanje za ruke tokom šetnje, poljubac u čelo, zagrljaji… jednako treba i mužu i ženi. Zato ne škrtarite sa tim malim pažnjama, i zapamtite da one nisu nužno pozivnica za seks.

 

 

29/05/2022 15:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments