Nauka nas uči najboljem načinu grljenja

18/01/2022 20:21

Nauka nas uči najboljem načinu grljenja

Grljenje je jedan od najranijih načina uz pomoć kojih učimo da komuniciramo, ali kako rastemo, raste i složenost ovog angažmana.

Da li stavljate jednu ruku gore a drugu ispod kada grlite nekoga, ili da li viša osoba stavlja obe ruke iznad ramena niže? Da li zagrljaj treba da bude kratak i oštar? Ili dug i nežan? Kako se ovi detalji menjaju u zagrljajima između prijatelja u odnosu na nove poznanike? To je logistička gimnastika noćnih mora introvertnih osoba, ali na sreću, nauka je tu da pomogne.

U okviru dvodelne studije, istraživači su proučavali sve detalje vezane za zagrljaje, da bi uvideli da li postoji recept za savršen zagrljaj. Njihovi rezultati su pokazali da ukrštena formacija ruku (jedna ruka ispod, jedna ruka iznad) preuzima vođstvo, dok se trajanje od 5 do 10 sekundi smatra najprijatnijim.

Kako se grliti – prva studija

Naučnici koji stoje iza istraživanja koristili su dva pristupa da bi došli do zaključaka, koji su objavljeni u Acta Psychologica. Prvi je regrutovao 45 studentkinja kojima je istraživačica stavila povez preko očiju, a zatim ih je zagrlila. Osoba koja je vodila studiju grlila je učesnike s povezima na očima 1, 5 i 10 sekundi, menjajući način grljenja i položaj ruku, da bi uvidela kako reaguju. Sve u svemu, najkraći zagrljaji su bili najmanje prijatni, dok su zagrljaji od 5 do 10 sekundi primljeni sa jednakim ocenama po pitanju zadovoljstva.

S druge strane, izgledalo je da sam stil zagrljaja nema uticaja na faktor prijatnosti. Laboratorijske postavke razumljivo nisu idealno okruženje za velike i prisne zagrljaje, a istraživači prihvataju da je na ocenu zadovoljstva kratkih i dužih zagrljaja možda uticala ponavljajuća priroda istraživanja. Sa svakim kandidatom koji je dobio ukupno šest zagrljaja, moguće je da su duži zagrljaji smatrani manje društveno neugodnim nego što bi mogli biti u stvarnom životu, jer su se zagrljeni navikli na to da ih grli nepoznata osoba, dok im se povez nalazi preko očiju.

Kako se grliti – studija dva

Kod drugog dela istraživanja izašlo se na ulicu (makar tehnički, jer se radilo o fakultetskom kampusu), gde je 100 parova studenata koji su već bili angažovani u druženju, zamoljeno da se stisnu jedni uz druge. Nije data preporuka za koji stil zagrljaja da se odluče, a istraživači su zabeležili njihov stil, bliskost, visinu i pol za radi analize.

Unakrsni zagrljaj (jedna ruka gore, druga dole) dominirao je među svim učesnicima, ali je bio najpopularniji među muškarcima, dešavajući se u 66% odnosno 82% zagrljaja. Činilo se da lična bliskost nema uticaja na željenu formaciju. Primećeno je da je većina učesnika bila približno iste visine, što bi verovatno moglo da objasni sklonost unakrsnim zagrljajima jer bi zagrljaji oko vrata mogli biti prikladniji za vertikalno neusklađene parove. Takođe je moguće da je ovaj zagrljaj rezervisan za romantičnije prilike za neke ljude.

„Kada smo radili ovu drugu studiju, razgovarali smo s ljudima“, rekla je psiholog Goldsmithsa i prva autorka Ana Diren s Univerziteta u Londonu. „Često bi rekli ‘O da, vrat-struk je već malo intimniji’.“

Kako se grliti – rezultati

Neki aspekti prijateljskog zagrljaja nisu istraženi, na primer kako se subjekti osećaju u vezi sa zagrljajem koji traje duže od 10 sekundi, ili koliko snažno (ili ne) treba stisnuti onoga koga grlimo. Međutim, postoje neki vrhunski saveti koje treba oduzeti od ove dve studije. Dakle, sledeći put kada se nađete suočeni sa zagrljajem, zapamtite: jedna ruka iznad, jedna ispod, ne kraće od 5 sekundi, ali ne duže od 10. Lako, zar ne?

18/01/2022 20:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments