Tajna mapa vašeg telefona

28/07/2021 17:18

Tajna mapa vašeg telefona

Jedan od pametnijih telefona je iPhone i to je “potvrdio” i činjenicom da je u stanju da beleži kretanje korisnika u tajnu mapu, a koja je deo malo poznate funkcije zakopane duboko u postavkama. “Značajne lokacije” prikazuju tačna kretanja korisnika u poslednjih nekoliko meseci. No, iako se čini uznemiravajućim, ovo je moguće isključiti.

iPhone ima funkciju koja se zove Lokacijske usluge i koristi lokaciju korisnika za poboljšanje različitih funkcija na uređaju. Na primer, ako iPhone zna za vaše svakodnevno putovanje na posao, može vam pružiti prilagođene informacije o vremenu putovanja. Možda vas hvata panika da Apple vodi dnevnik o svakom vašem potezu, ali to nije baš tako. Tim podacima niko ne može da pristupi, jer su lokacije šifrovane. Niko spolja ne može videti značajne lokacije, a nisu dostupne ni na iCloudu. Međutim, ako se zaista brinete možete deaktivirati sistem – ili u najmanju ruku očistiti istoriju.

Potrebno je da uradite sledeće: Settings > Privacy section > Location Services > Significant Locations.

Zatim ćete morati da se prijavite pomoću Face ID-a, Touch ID-a ili lozinke. Trebali biste videti dugačku listu gradova. Sve ove lokacije imaju vremenski pečat i nalaze se na mapi na vrhu ekrana. Možda će se isticati Dom i Posao, koji bi trebali biti vaše najposećenije destinacije.

Da bi ste izbrisali postoji nekoliko načina za to. Prvo je jednostavno isključiti značajne lokacije kada ste u odgovarajućem meniju. Takođe, možete pritisnuti dugme Obriši istoriju unutar značajnih lokacija, čime se brišu vaše do sada prikupljene lokacije. Alternativno, možete u potpunosti isključiti Usluge lokacije, iako to znači da ćete izgubiti neke zaista korisne funkcije mapiranja.

A, ako vam se desi da dobijete SMS poruku sa linkom – URL pre nego što kliknete da ga otvorite dobro razmislite. Stručnjaci upozoravaju da  hakeri ponovo iznenađuju svojim “umećem”. Kako navode, hakeri na ovaj način šire malware, a koji može da načini ogromnu štetu korisnicima.

Iz kompanije ESET napominju da linkovi izgledaju kao “reklame ili važna upozorenja”, a su zapravo su sofisticirane zamke. U objavi na svom sajtu, prikazali su izgled pojedinih poruka. I u zavisnosti od uređaja, koji koristite, linkovi predstavljaju različite opasnosti. Pa tako iOS telefoni mogu biti “bombardovani” neželjenim reklamama, a istovremeno će ime kalendari biti spamovani lažnim događajima. Cilj je naterati korisnika da klikne na neki od linkova.

Vlasnicima Androida se nude maliciozne APK aplikacije. Među popularnijim je FakeAdBlocker – softver je dizajniran da ubacuje “trojance”, a korisnike pretplaćuje na premijum usluge.

28/07/2021 17:18

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments