Kako napraviti savršenu kajganu i uobičajene greške koje treba izbegavati

22/04/2022 13:11

Izaberite jaja mudro

Za vrhunsku kajganu morate koristiti najsvežija moguća jaja. Zaista svežim jajima, savršeno pripremljenim, ne treba dodatno ukrašavanje, osim možda parčeta vrućeg tankog tosta. Koristite organska jaja, a ako je moguće, idite na jaja iz slobodnog uzgoja.

Koliko bi tiganj trebalo da bude vruć?

Da biste dobili najkremastiju moguću kajganu, pripremajte je lagano i polako. Poenta je u podešavanju toplote i procesu mešanja.

Koliko jaja po osobi?

Jedno nikada nije dovoljno, a tri mogu izgledati previše (zavisi i od veličine jaja). Dobro pravilo kada mešate jaja je da obezbedite dva jaja po osobi ili jedno po parčetu tosta.

Ne preterujte

Jaja se moraju razmutiti viljuškom neposredno pre stavljanja u tiganj. Preterano mućenje nije poželjno, već to treba raditi lagano. Poželjno je mešanje belanca i žumanca, ne stvaranje „emulzije“.

 Da dodamo mleko?

Najčešće pitanje oko kajgane je da li dodati mleko u smešu ili ne. U većini slučajeva, kuvari imaju tendenciju da ga izostave, ali ako želite da dodate mleko, smatrajte ga samo sredstvom za mekšanje. Dodajte ne više od kašike mleka u promešna jaja, neposredno pre nego što ih stavite u tiganj.

Zašto je lopatica vaš ključni sastojak?

Preporuka je da promešana jaja dodate u tiganj i ostavite ih da odstoje trideset sekundi pre nego što ga podignete i promešate lopaticom ili varjačom. Nastavite sa ovim pokretom tridesetak sekundi, dok se jaja ne stvrdnu.

Nedovoljno prženje je najbolje

Vaša jaja će nastaviti da se prže čak i nakon što isključite vatru, tako da je uvek najbolje da ih sklonite s vatre dok se još nisu stvrdnula. Čak i toplota zagrejanog tanjira može da pretvori vaša jaja od savršeno pripremljenih do „gumenih“ za nekoliko sekundi, pa uvek budite oprezni.

Savršena kajgana

Penasta, svilenkasta jaja za nekoliko minuta

Porcije – 2

Vreme pripreme – 5 minuta

Sastojci

  • 4 jaja
  • komad hladnog putera
  • 2 kašike mleka
  • so i biber

Priprema

  1. Razbijte jaja u činiju, dodajte mleko i začinite solju i biberom. Mutiti dok se žumanca i belance dobro ne izmešaju.
  2. Stavite komadić putera u hladan tiganj, sipajte mešavinu jaja i neprestano mešajte, najbolje drvenom lopaticom s ravnim dnom na laganoj vatri, dok se jaja ne umešaju u mekanu kremastu masu. Poslužite odmah na toplim tanjirima sa puno vrućeg tosta namazanog puterom.

Napomena: Ako su tanjiri previše vrući, kajgana će se prekuvati od šporeta do stola.

22/04/2022 13:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments