Kako napraviti savršenu kajganu i uobičajene greške koje treba izbegavati

22/04/2022 13:11

Kako napraviti savršenu kajganu i uobičajene greške koje treba izbegavati

Izaberite jaja mudro

Za vrhunsku kajganu morate koristiti najsvežija moguća jaja. Zaista svežim jajima, savršeno pripremljenim, ne treba dodatno ukrašavanje, osim možda parčeta vrućeg tankog tosta. Koristite organska jaja, a ako je moguće, idite na jaja iz slobodnog uzgoja.

Koliko bi tiganj trebalo da bude vruć?

Da biste dobili najkremastiju moguću kajganu, pripremajte je lagano i polako. Poenta je u podešavanju toplote i procesu mešanja.

Koliko jaja po osobi?

Jedno nikada nije dovoljno, a tri mogu izgledati previše (zavisi i od veličine jaja). Dobro pravilo kada mešate jaja je da obezbedite dva jaja po osobi ili jedno po parčetu tosta.

Ne preterujte

Jaja se moraju razmutiti viljuškom neposredno pre stavljanja u tiganj. Preterano mućenje nije poželjno, već to treba raditi lagano. Poželjno je mešanje belanca i žumanca, ne stvaranje „emulzije“.

 Da dodamo mleko?

Najčešće pitanje oko kajgane je da li dodati mleko u smešu ili ne. U većini slučajeva, kuvari imaju tendenciju da ga izostave, ali ako želite da dodate mleko, smatrajte ga samo sredstvom za mekšanje. Dodajte ne više od kašike mleka u promešna jaja, neposredno pre nego što ih stavite u tiganj.

Zašto je lopatica vaš ključni sastojak?

Preporuka je da promešana jaja dodate u tiganj i ostavite ih da odstoje trideset sekundi pre nego što ga podignete i promešate lopaticom ili varjačom. Nastavite sa ovim pokretom tridesetak sekundi, dok se jaja ne stvrdnu.

Nedovoljno prženje je najbolje

Vaša jaja će nastaviti da se prže čak i nakon što isključite vatru, tako da je uvek najbolje da ih sklonite s vatre dok se još nisu stvrdnula. Čak i toplota zagrejanog tanjira može da pretvori vaša jaja od savršeno pripremljenih do „gumenih“ za nekoliko sekundi, pa uvek budite oprezni.

Savršena kajgana

Penasta, svilenkasta jaja za nekoliko minuta

Porcije – 2

Vreme pripreme – 5 minuta

Sastojci

  • 4 jaja
  • komad hladnog putera
  • 2 kašike mleka
  • so i biber

Priprema

  1. Razbijte jaja u činiju, dodajte mleko i začinite solju i biberom. Mutiti dok se žumanca i belance dobro ne izmešaju.
  2. Stavite komadić putera u hladan tiganj, sipajte mešavinu jaja i neprestano mešajte, najbolje drvenom lopaticom s ravnim dnom na laganoj vatri, dok se jaja ne umešaju u mekanu kremastu masu. Poslužite odmah na toplim tanjirima sa puno vrućeg tosta namazanog puterom.

Napomena: Ako su tanjiri previše vrući, kajgana će se prekuvati od šporeta do stola.

22/04/2022 13:11

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments