Kako da zamenite podrazumevani pretraživač na Android uređaju

25/03/2015 09:35

Kako da zamenite podrazumevani pretraživač na Android uređaju

Ovo možda može zvučati neočekivano, ali Google ne mora da bude vaš podrazumevani izbor kada pretražujete na internetu, koristeći Android uređaj.

Postoji veoma zgodan trik, posebno ukoliko koristite Google Now Launcher koji vam dozvoljava da umesto Googl-a koristite DuckDuckGo, Bing ili neki drugi pretraživač.

Evo najboljeg načina kako da se odmetnete i zamenite Google nekim drugim pretraživačem na svom Android telefonu ili tabletu.

Nabavite Google Now launcher

Ova metoda je uspešna uz Google Now Launcher, koji radi na svim Android uređajima sa verzijom operativnog sistema 4.1 Jelly Bean ili nekom novijom od toga. Ključna odlika Google Now Launcher-a je mogućnost da se dugme Home zadrži i tako direktno ode na pretragu. Ova akcija se na vašem uređaju može prikazivati različito u odnosu na istu akciju na drugim uređajima, u zavisnosti od podešavanja vašeg dugmeta.

Čim instalirate drugu aplikaciju za pretraživanje, moći ćete da izaberete kojom aplikacijom želite da dovršite akciju pretrage. Android će vas pitati koji je vaš izbor, a vi odabranu aplikaciju možete koristiti samo jednom ili uvek. Ukoliko se opredelite da uvek koristite alternativnu aplikaciju, ona će time postati vaš podrazumevani izbor.

Jedna od interesantnijih upotreba ove mogućnosti je ona koju nudi instaliranje aplikacije Firefox Android. Instaliranje ove aplikacije nudi opciju pokretanja Firefox pretrage, što vas odmah usmerava na Firefox pretraživač.

Imajte u vidu da Google search polje za pretragu i dalje ostaje namenjeno pretrazi putem Google pretraživača, bez obzira na to što ste vi možda prethodno promenili svoj podrazumevani pretraživač.

Vraćanje na Google

Onda kada ste završili s eksperimentisanjem i kada poželite da se vratite starom dobrom Google-u, moraćete da resetujete svoja podešavanja.

Idite u Settings, zatim odaberite Apps, a onda kliknite na aplikaciju čija podešavanja želite da promenite (to će biti ona aplikacija koju ste koristili kao alternativu za Google). Kliknite na dugme Clear Defaults.

Meni Settings može koristiti kad god poželite da menjate podrazumevane aplikacije.

Ukoliko želite da resetujete sva svoja podrazumevana podešavanja odjednom, ima rešenja i za to. Ponovo idite u Settings i u meniju Device odaberite Apps. Kliknite na dugme u gornjem desnom uglu i odaberite opciju Reset App Preferences.

Važno je napomenuti da ovim resetovanjem nećete resetovati samo svoja podešavanje za pretragu, već i svoj podrazumevani pregledač, program za puštanje muzike, program za upravljanje poštom, kao i sve druge aplikacije. Nakon ove akcije, kada prvi sledeći put kliknete na neki link, Android će vas pitati kojim programom želite da dovršite akciju. Ovo rešenje primenite samo ako vam ne smeta da iznova podešavate podrazumevane aplikacije za sve vrste akcija.

 

25/03/2015 09:35

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments