Word 2013: Rešite se plave cik-cak linije podvučene ispod teksta

04/05/2015 09:51

Word 2013: Rešite se plave cik-cak linije podvučene ispod teksta

Cik-cak linije, podvučene ispod ispisanog teksta, predstavljaju način na koji Word ukazuje na to da nešto nije u redu sa dokumentom. Najčešće srećemo crvene linije (upozoravaju na potencijalnu grešku u kucanju) i zelene linije (ukazuju na moguću gramatičku grešku). Ipak, s vremena na vreme, u vašem dokumentu se mogu pojaviti i plave linije.

Plava cik-cak linija ukazuje na to da postoje nedoslednosti u formatiranju dokumenta. Na primer, određeni deo teksta u pasusu može imati drugačiju veličinu slova u odnosu na ostatak pasusa. Kada označite taj podvučeni deo teksta i kliknete na njega desnim tasterom miša, meni koji će vam se prikazati sadržaće tri mogućnosti: Replace direct formatting with style Normal, Ignore Once i Ignore Rule. Prva opcija će izvršiti promene na odabranom tekstu u zavisnosti od prisutnih nedoslednosti. U slučaju drugačije veličine slova, prva ponuđena opcija će veličinu slova označenog dela teksta promeniti u veličinu koja odgovara ostatku pasusa. Opcija Ignore Once će ukloniti plavu liniju, ali neće izvršiti nikakve promene na delu teksta koji odstupa od celine. Treća opcija, opcija Ignore Rule, izostaviće bilo kakve prepravke na svim delovima teksta koji imaju to specifično formatiranje, i to kroz čitav dokument.

Ovakva pomoć Word-a nekada može biti dragocena. Međutim, ukoliko vaš dokument namerno sadrži različito formatirane delove teksta, verovatno će vam smetati da vidite ceo svoj dokument podvučen plavom cik-cak linijom. Ova funkcija se lako može deaktivirati. Da biste isključili prikazivanje plave linije, uradite sledeće.

  • Kliknite na jezičak File.
  • Sa leve strane ekrana će se pojaviti lista mogućih akcija. Odaberite Options.
  • Otvoriće se prozor Word Options, a u levom delu ovog prozora pronađite i odaberite stavku Advanced.
  • U odeljku Editing options pronađite polje Mark formatting inconsistencies i potrudite se da ovo polje ostane neštiklirano.
  • Napomena: Ukoliko je polje Mark formatting inconsistencies sivo, odnosno neaktivno, najpre štiklirajte polje Keep track of formatting, pa tek onda uklonite potvrdu iz polja Mark formatting inconsistencies.
  • Kliknite na OK da potvrdite promene i zatim zatvorite prozor Word Options.

Sada se možete vratiti svom raznoliko formatiranom tekstu, plave linije vam više neće skretati pažnju. Kada vam ovakva pomoć Word-a bude zatrebala, lako je možete ponovo aktivirati.

04/05/2015 09:51

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments