iPhone: Rešite se duplih kontakata u svom imeniku

06/05/2015 11:09

iPhone: Rešite se duplih kontakata u svom imeniku

Ukoliko pomoću svog telefona istovremeno pristupate različitim adresarima, na primer privatnim kontaktima, kontaktima sa posla i školskim kontaktima, verovatno ćete u nekom momentu u svom imeniku primetiti neke duplirane unose.

Često se dešava da nastane potpuni nered onda kada aplikacije trećih lica (Facebook, Gmail, Outlook) pokušaju da na vaš telefon uvezu kontakte koje čuvaju. Ukoliko među kontaktima koji već postoje na vašem telefonu i onih koji se uvoze postoji i najmanja razlika, na kraju ćete dobiti imenik sa dupliranim kontaktima.

U zavisnosti od toga koliko dupliranih kontakata imate, rešavanje ovog problema se može svesti na svega nekoliko poteza ili možete provesti sate baveći se monotonim sređivanjem imenika. Srećom, postoji i lakši način.

Ručno uklanjanje duplikata

Ukoliko imate samo nekoliko kontakata u imeniku koji se ponavljaju, najlakše ćete to rešiti ručno. Označite duplirani kontakt (ukoliko unosi sadrže identične informacije, nije važno koji kontakt ćete odbaciti) i kliknite na dugme Edit,  u gornjem desnom uglu. Sada ste aktivirali režim za izmenu kontakta. Pređite na dno strane i pronađite opciju Delete Contact.

Dvaput kliknite na ovu opciju. Kada kliknete prvi put, biće potrebno da potvrdite da je brisanje kontakta ono što zaista želite, a kada kliknete po drugi put na istu opciju, kontakt će biti obrisan.

iTunes, iCloud i iYou

Ukoliko se ikada suočite sa gomilom dupliranih unosa u imeniku, ručna metoda nije najbolji pristup. Mnogo šta može da dovede do nagomilavanja i dupliranja kontakata. Odgovarajuće rešenje problema treba naći u zavisnosti od uzroka.

Najčešći krivac za ovaj problem je slučajno sinhronizovanje sa servisom iTunes (verzija 10 ili neka ranija), kada istovremeno imate iCloud ili Outlook povezan sa svojim uređajem. Isti problem može nastati i kada druge aplikacije za elektronsku poštu uvezu svoju listu kontakata (na primer: Gmail i Yahoo). Ukoliko vaš adresar na telefonu sadrži mnoge brojeve telefona koji istovremeno postoje i na drugim nalozima, vaš telefon će sve te kontakte preuzeti i staviti ih na istu listu, bez revizije preklapajućih informacija. Ručno uklanjanje desetina, pa i stotina, dupliranih informacija sigurno nikome ne zvuči zabavno. Na svu sreću, postoji aplikacija Cleaner.

Aplikacija Cleaner kao rešenje

Većina korisnih osobina aplikacije Cleaner se može koristiti besplatno i to u okviru osnovne verzije aplikacije. Ova aplikacija analizira sve kontakte koje imate na telefonu i pronalazi sve ono što ste propustili da unesete. Na taj način postanu obeleženi svi oni unosi kojima nedostaje ime, broj, imejl adresa ili pripadnost određenoj grupi. Svaki od tih obeleženih unosa možete ručno proveriti i po potrebi dopuniti ili obrisati. Osim toga, aplikacija nudi sopstvene kategorije (na primer: Recently Added i Upcoming Birthdays) kako biste lakše proverili unapred određene podgrupe. Naravno, sve ove dodatne mogućnosti neće vam mnogo značiti ukoliko niste rešili pitanje dupliranih kontakata.

Spojiti ili očistiti

Da biste iskoristili prednosti koje donosi pomenuta aplikacija, najpre je potrebno da se ulogujete pomoću svog Facebook ili Google naloga, ili pomoću namenski napravljenog naloga. Odmah nakon toga, aplikacija će vas podsetiti da napravite sigurnosnu kopiju svoje trenutne liste kontakata, za slučaj da neka informacija bude slučajno obrisana u procesu čišćenja.

Rezervnu kopiju svog imenika možete sačuvati na svom Cleaner nalogu, a možete je i poslati sebi na imejl. Preporučljivo je da učinite i jedno i drugo – opreznosti nikad dosta.

Zatim, aplikacija će automatski skenirati vaš imenik i izdvojiće duple unose. Svaki potencijalno problematičan unos biće vam prikazan, a vi onda lako možete proveriti da li je to neželjeni ili namerni duplikat. Isto tako, imaćete mogućnost da vidite kako bi izgledao konačni unos, nakon što su kopije spojene.

Ipak, jednu stvar treba imati na umu. Može se ispostavi da imate više od deset dupliranih kontakata, pa će vas aplikacija pitati da li želite da ih spojite sve odjednom ili pojedinačno. Ukoliko poželite da iskoristite ovu automatsku opciju, biće potrebno da pre toga kupite Pro verziju aplikacije, po ceni od 1,99 dolara. Aplikacija nije skupa, ali svakako treba znati taj podatak.

Dakle, kada sledeći put budete hteli da pronađete broj telefona svoga čika Steve (ne toga čika Steve, nego onog drugog, po maminoj liniji), a niste sigurni da li je broj koji imate baš taj koji tražite ili je to samo duplikat, sada znate šta treba da učinite.

 

06/05/2015 11:09

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments