Čuvajte svoje Android aplikacije na SD kartici

17/04/2015 10:45

Čuvajte svoje Android aplikacije na SD kartici

Ako ste primetili da vam ponestaje slobodnog prostora na memoriji vašeg telefona, ne brinite, SD kartica može priteći u pomoć. Svakako, potrebno je da vaš uređaj ima odgovarajući ulaz za karticu.

Postupak prebacivanja aplikacija na kraticu, o čemu će biti reči u nastavku, može se blago razlikovati od uređaja do uređaja, u zavisnosti od proizvođača telefona. Međutim sama izrada android aplikacija podrazumeva da je ova opcija moguća, bez obzira na marku telefona.

Iskoristite opciju ugrađenu u Android

Pre nego što preuzmete bilo koju aplikaciju trećih lica, pokušajte da izmestite svoje aplikacije pomoću ugrađene opcije.

  1. Idite u Settings.
  2. Odaberite Application Manager (ponekad nosi naziv Apps).
  3. Odaberite aplikacije koje želite da prebacite na SD karticu.
  4. Kliknite na Move to SD card.

I to bi bilo sve! Naravno, postupak funkcioniše i u suprotnom smeru, odnosno, aplikacije se na isti način mogu prebaciti sa kartice na memoriju telefona.

Koristite aplikacije trećih lica

U slučaju da prethoni savet nije bio delotvoran, iskoristite neku od brojnih aplikacija za ovu namenu. Jedna od njih je aplikacija AppMgr III (nekada je nosila naziv App 2 SD). Jednostavno odaberite željene aplikacije i dobićete brzu opciju za njihovo izmeštanje.

Zbrinite svoje muzičke numere

Vrlo često se dešava da je uzrok prezauzetosti memorije na telefonu jako velika količina muzičkih numera preuzetih za oflajn slušanje sa Spotify servisa.

Da biste prebacili svoje Spotify numere na karticu (i da bi to ubuduće bilo njihovo podrazumevano odredište), samo prebacivanje aplikacije Spotify nije dovoljno. Treba uraditi sledeće.

  1. Izmestite aplikaciju Spotify na svoju SD karticu.
  2. Otvorite aplikaciju i idite na Settings.
  3. U odeljku Other, kliknite na Delete cache and saved data. Ovim će se obrisati sve vaše muzičke liste sačuvane za oflajn slušanje, pa se zato pobrinite da zapamtite šta ste prethodno preuzeli. Nakon toga, ponovo sinhronizujte svoje plej-liste koje će se sada naći na vašoj kartici.

Nabavite SD karticu većeg kapaciteta

Cene SD kartica svakodnevno padaju, tako da se one mogu smatrati veoma povoljnim proizvodom. Ukoliko i dalje budete imali problema sa nedostatkom slobodnog prostora na svom telefonu, možda će veća kartica biti rešenje.

17/04/2015 10:45

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments