Ne dozvolite da vas iznenadi visok telefonski račun nakon putovanja

30/03/2015 13:21

Ne dozvolite da vas iznenadi visok telefonski račun nakon putovanja

Kada putujete u inostranstvo, ma koliko vremena proveli u drugoj zemlji, imate mogućnost da koristite svoj mobilni telefon bez problema. Međutim, nesmetano korišćenje mobilnih uređaja u inostranstvu ima svoju cenu – i to visoku.

Cene usluga stranih telefonskih operatera su često previsoke, zbog čega vas, kad stignete kući, očekuje astronomski račun. Umesto da se nadate neprijatnosti nakon puta, primenite sledeće savete kako biste tokom svog boravka u inostranstvu ekonomično bili u kontaktu sa svojima najbližima.

Informišite se o roming tarifama

Ovo je najjednostavniji način da kontrolišete svoj račun tokom putovanja. Posebno je pogodan za kraća putovanja jer ne iziskuje previše truda niti vremena.

Svaki mobilni operater ima svoje roming tarife, pa se zato informišite o istima pre putovanja. Cene se najčešće posebno definišu za pozive, za kratke poruke, kao i za prenos podataka putem interneta. Uz sve to, treba podsetiti da ne postoji univerzalni cenovnik za usluge u romingu, već to zavisi od svake zemlje ponaosob. Postoji mogućnost i da neka zemlja nudi pogodnosti uz svoje roming usluge, koje ukupno gledano mogu umanjiti vaš međunarodni telefonski račun.

Zapišite informacije do kojih ste došli, naročito ukoliko vaš putni itinerer uključuje više različitih zemalja. Tako ćete lakše kontrolisati upotrebu mobilog telefona, odnosno konačni račun.

Onemogućite prenos podataka

Prenos podataka se može onemogućiti brzo i jednostavno, a može vam uštedeti značajnu sumu novca. Prenos podataka se može odvijati čak i onda kada ne koristite aktivno svoj telefon (na primer, ako vam stižu puš notifikacije).

Da biste u potpunosti zaustavili prenos podataka kada ste u inostranstvu, isključite ovu opciju u svojim podešavanjima telefona. To vas neće sprečiti da obavljate pozive, primate i prosleđujete kratke poruke. Takođe, imaćete i pristup internetu, ali samo korišćenjem besplatnog WiFi-a, na mestima gde je bežično povezivanje omogućeno, na primer, na aerodromima i u hotelima. U tim prilikama moći ćete da koristite servise poput Skype-a i da se na taj način povežete sa dragim osobama.

svet-veze

Svaki mobilni operater ima svoje roming tarife, pa se zato informišite o istima pre putovanja

Još jedna mogućnost je da isključite samo puš notifikacije. Tako ćete moći da nastavite sa prenosom podataka bez potrebe da brinete o plaćanju prekomernog automatskog prenosa podataka. Nakon toga možete pristupiti dodatnim podešavanjima i podesiti da vam sve aplikacije, koje su zahtevne u pogledu prenosa podataka, budu aktivne samo kada imate pristup bežičnom internetu.

Iskoristite prednosti avio-režima

Kada ste u inostranstvu, na vaš račun će uticati i primanje poziva i poruka, bez obzira na to ko vas zove. Sigurno ne želite da po roming cenama slušate o novom programu zaštite životne sredine, koju sprovodi vaš snabdevač gasa.

Da biste eliminisali rizik od nepotrebnih, a skupih poziva, iskoristite avio-režim rada vašeg telefona. Ovo će onemogućiti prenos podataka, pozive i tekstualne poruke. Povezivanje na internet će biti moguće samo korišćenjem WiFi-a, i to će vas učiniti dostupnim za komunikaciju putem aplikacija za ćaskanje, putem društvenih mreža i imejla.

Koristite lokalnu SIM karticu

Ako putujete često, pre svega se potrudite da nabavite telefonski uređaj koji nije kodiran. Tako ćete moći da koristite lokalne SIM kartice i da uživate u prednostima telefonskog saobraćaja po lokalnim cenama. Ovo je izuzetno korisno ako planirate da provedete duži vremenski period u inostranstvu. Korišćenje lokalne kartice vam omogućava da bez razmišljanja i brige pozivate lokalne brojeve (taksi službe, hotele, avio-prevoznike, autobuske prevoznike, lične kontakte), kao i da povoljno pristupate internetu. Ipak, i u tom slučaju će postojati jedna skupSIM-karticea stavka, a to je pozivanje svojih članova porodice. Ovi pozivi ostaju u statusu međunarodnih poziva, samim tim se i naplaćuju kao takvi. Dobra stvar je da se taj trošak može izbeći prelaskom na onlajn servise (poput Skype-a), a uz lokalnu karticu i lokalne cene pristupa internetu to ne bi trebalo da bude problem.

Koristite međunarodnu SIM karticu

Ukoliko vaš plan puta uključuje više različitih zemalja, besmisleno je kupovati lokalnu karticu u svakoj od njih. Postoje međunarodne SIM kartice poput OneSimCard i kartice Telestial koje su bolje rešenje za ovakve situacije. One možda nisu povoljne koliko i lokalne kartice, ali su svakako povoljnije od one koju ste poneli od kuće.

Iznajmite telefon

Ukoliko nemate dekodiran telefon, možete ga iznajmiti. Globalni provajderi veoma često nude i ovu uslugu. Iznajmljivanje telefona podrazumeva plaćanje dnevne ili nedeljne tarife za korišćenje telefona, a po završetku svog putovanja, telefon se vraća kompaniji poštom.

Ovakvi telefoni uglavnom dolaze sa međunarodnom SIM karticom i kratkoročnim ugovorom. Naravno, korišćenje iznajmljenog telefona je skuplje od kupovine i korišćenja lokalne kartice u sopstvenom uređaju, ali može da bude dobro rešenje za kraća putovanja.

Ukoliko putujete u udaljena područja koja su slabo pokrivena signalom, tada možete razmotriti opciju iznajmljivanja satelitskog telefona umesto običnog. Naravno, cene korišćenja ovih telefona će biti više, ali moći ćete da telefonirate sa bilo kog otvorenog prostora.

Obe mogućnosti za iznajmljivanje telefona vam obezbeđuju telefonski broj koji vašoj porodici može koristiti da vas pozove gde god da ste.

Uzimajući u obzir visinu cena za roming usluge, kao i sve mogućnosti za smanjivanje telefonskih troškova tokom putovanja, verovatno ćete tokom boravka u inostranstvu morati da svoju upotrebu mobilnog telefona svedete na minimum. Ali posmatrano s vedrije strane, imaćete više vremena za upoznavanje svoje destinacije i uživanje u njoj.

30/03/2015 13:21

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments