Kako ubiti i ukloniti neželjeno korenje drveta?

20/04/2022 10:57

Kako ubiti i ukloniti neželjeno korenje drveta?

Ponekad postoji mnogo dobrih razloga da se ubije korenje drveća, a evo šta stručnjaci predlažu kao najbolje i najbrže načine da se to uradi.

Ako želite da saznate kako da ubijete korenje drveća, verovatno imate problema s njim, jer upada u cevovode, izbija ispod terase i travnjaka, ili čak izaziva probleme s temeljima kuće.

Ili možda samo želite da uklonite nezdravo drvo, da saznate kako da uklonite panj, usput saznavši da to zapravo ne zaustavlja rast korena? U tom slučaju, želećete da se uverite da korenje i dalje ne izaziva probleme i moraćete da ga uklonite što temeljnije.

Uvek vodite računa o nekim stvarima kada pokušavate da ubijete ili uklonite korenje drveća. Ako želite da isečete korenski sistem da biste ga ubili, imajte na umu da on može biti omotan oko podzemnih cevi ili kablova. Ako sumnjate da je korenski sistem dobro uspostavljen, unajmite renomiranog baštovana da se pozabavi njime umesto vas. Ovo će vam uštedeti vreme i trud i sprečiti slučajna oštećenja.

Naravno, podrazumeva se da će mnogima za uništavanje korena drveća biti potrebne usluge profesionalaca. Međutim, ako vaš problem sa korenom drveta izgleda da se može rešiti, evo kako da se uhvatite ukoštac s ovim poslom.

Kako ubiti koren drveta

Ubijanje invazivnog korenja drveća, zajedno s uklanjanjem stabala i kontrolisanjem rasta korena drveća uopšte, trebalo bi da vam uštedi neprijatnosti, štetu na imovini i troškove na duži rok.

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, tako da dok sadite svoju baštu, uverite se da je drveće koje postavljate odgovarajuće veličine i da ima barijeru oko korena, što će vam uštedeti da se u budućnosti bavite ovim problemom.

Međutim, ako ste nasledili drvo s kućom, greškom posadili drvo s invazivnim korenjem ili ste ga stavili previše blizu kuće, ili je drvo postalo bolesno i opasno, moraćete da se nosite s problemom i naučite kako da ubijete korenje drveta.

Kako vrelom vodom ubiti koren drveta

Da biste ubili korenje drveća ključalom vodom, izložite ga što više, kao i panj ako je još netaknut i izbušite rupe u njemu. Zatim jednostavno sipajte kipuću vodu u rupe. Vrelina će izazvati šok kod korena, oštetiti ga i, po mogućnosti, ubiti.

Kako ubiti koren drveta kamenom solju

Izbušite nekoliko rupa dubokih desetak centimetara u posečenu površinu stabla. Pored toga, možete izbušiti i neke rupe u otkrivenim korenima (ako postoje). Napunite rupe kamenom solju i sipajte vodu u njih, tako da se rupe popune do vrha.

Veoma važna stvar koju treba zapamtiti je izbegavanje prepunjavanja i prosipanja, jer je kamena so toksična za drugu vegetaciju i kućne ljubimce. Ovaj proces ćete morati da ponovite nekoliko puta tokom nekoliko meseci i na kraju će so obaviti svoj posao i ubiti korenje drveta. Znaćete da je posao obavljen ako iz debla ne izrastaju novi izdanci.

Takođe preporučujemo da rupe napunjene kamenom solju zatvorite voskom sveća Ovo sprečava da se so raznese po bašti i da šteti drugim biljkama. Pokrijte panj plastičnom folijom ili ceradom. Proveravajte ga svakih nekoliko nedelja, kada bude mrtav, lako će se raspasti.

Kako ubiti koren drveta herbicidima

Herbicidi mogu biti dobar način za ubijanje korena drveta.

Biće vam potrebna mala kanta, baštenska prskalica ili četka za farbanje, baštensko crevo ili kanta za zalivanje i herbicid glifosata s najmanje 40% koncentracije aktivnog sastojka.

Koristeći testeru, napravite rez preko debla ako je drvo posečeno pre više od nekoliko dana. Svrha reza je da se otkrije novo meso. Ako je drvo u prečniku 7,5 centimetara ili manje, napravite rez preko cele površine debla. Kada su u pitanju veća stabla, trebalo bi da isečete i izložite novo meso na spoljašnjih 5 do do 7,5 centimetara.

Zasitite kambijumski sloj drveta koji ste ogolili  s vodom (ovo je spoljni prsten koji se nalazi odmah ispod kore). Pošto je ovaj sloj još uvek živ, tečnost će pomoći u transportu herbicida iz živog tkiva direktno u koren drveta.

Napravite mešavinu od vode i herbicida glifosata (u odnosu 50/50) i nanesite rastvor na izloženi sloj kambijuma. Možete koristiti ručnu prskalicu, baštensku prskalicu ili četku za farbanje da nanesete mešavinu. Samo pazite na okolnu travu i biljke kada radite s ovim rastvorom, jer je veoma toksičan i za drugu vegetaciju. Trebalo bi da vidite vidljive rezultate za otprilike nekoliko nedelja.

Kako ubiti korenje u cevima

Prirodan način da se ubije korenje u cevima je kombinacija sode bikarbone, sirćeta, soli i ključale tople vode. Sipajte ovu mešavinu u najniži odvod u vašem domu, što će omogućiti soli da dopre do koren. Efekti neće biti vidljivi s prvim ispiranjem, tako da će te morati da ponovite proces

Koje drveće ima najinvazivnije korenje?

Baš kao u slučaju invazivnih biljaka (korova), koje mogu oštetiti zidove, ograde i druge biljke, postoji izvesno drveće koje ćete želeti da izbegnete da sadite zbog njihovog invazivnog korenja. To je obično drveće s površinskim napajačkim korenom, koje može narasti prilično veliko i izazvati probleme. To uključuje:

 • Četinare
 • Vrbe
 • Hrast
 • Srebrni javor
 • Reunutrija
 • Magnolija grandiflora
 • Sikamor
 • Japanska jela
 • Bagrem
 • Hibridna topola
 • Javor

Zašto korenje drveća napada cevovode?

Korenje drveća se širi tako da traži vodu i hranljive materije, što podrazumeva da će gravitirati prema podzemnim cevovodima, posebno ako iz njih dolaze i najmanja curenja. Koren drveta može da zahvati čak i najmanje praznine, uzrokujući širu štetu, tako da se njima treba pozabaviti čim se otkriju.

20/04/2022 10:57

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments