Kako ubrzati oporavak mišića

09/09/2014 11:40

Kako ubrzati oporavak mišića

Kada se osećate umorno nakon fizičke aktivnosti, postoji dosta načina da se ubrza oporavak i osigura optimalno funkcionisanje vaših mišića. Oporavak je najbolji način da napredujete prilikom vežbanja, a osim toga i smanjuje mogućnost od povređivanja prilikom vežbanja.

Ukoliko pratite sledećih nekoliko koraka, možete značajno da smanjite vreme potrebno za oporavak vaših mišića.

1. Koristite valjak za masažu

valjak_za_masazu

Možete da koristite razne valjke za masažu (penasti valjak, plastični i slično) da razbijete čvorove u mišićima. Najbolje je koristiti ih nakon vežbanja, a možete i svaki dan.

2. Smanjite upalu mišića hladnom vodom

hladan_tus_protiv_upale

Hladan tuš ili kupka su odličan način za značajno smanjenje upale mišića izazvane vežbanjem. Smanjenje upale je ključno za brz oporavak. Istraživanja su pokazala da je izlaganje samo upaljenog dela tela hladnoj vodi delotvornije nego potapanje celog tela u hladnu vodu. Terapija hladnom vodom najbolje deluje odmah nakon vežbanja, ali može da bude korisna čak i danima nakon vežbanja.

3. Budite u krevetu pre 22 časa

u_krevet_u_10

Najdublji san koji najviše doprinese regeneraciji traje od 22 časa uveče do 2 ujutru. Nakon 2 sata ujutru, san postaje površan. Ukoliko propuštate duboki, regenerativni san, može da se desi da se budite između dva i tri ujutru, kada san postaje površan, i možete da imate problema da ponovo zaspite. Ukoliko vaše telo konstantno ostaje bez preko potrebnog regenerativnog sna, ujutru ćete se osećati umorno.

4. Istezanje

istezanje

Istezanje pospešuje zdravu funkciju mišića i prirodan je način za relaksaciju mišićnog sistema.

5. Izbacite namirnice koje mogu da izazovu upalu

lose_namirnice

Mnogi ljudi jedu hranu na koju njihovo telo reaguje upalom, a da to ni ne znaju. Sprečavanje upale izbacivanjem tih određenih namirnica je bitan korak ka opuštanju mišića i oporavku.

09/09/2014 11:40

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments