Kako smanjiti potrošnju interneta na telefonu

24/09/2015 12:55

Kako smanjiti potrošnju interneta na telefonu

Ukoliko niste uvek u mogućnosti da koristite neku od bežičnih mreža kako biste surfovali internetom, morate koristiti mobilni internet, koji je često ograničen.

Jedna od značajnih i veoma korisnih funkcija pametnih telefona je to što služeći se njima možete da surfujete internetom, ali to znači i da je pametni telefon gotovo neupotrebiljiv ukoliko nemate pristup internetu.

Kako biste izbegli visoke račune za mobilni telefon ili kraj meseca bez interneta na svom telefonu, potrebno je da pripazite na potrošnju interneta.

Uz ovih nekoliko saveta bićete u mogućnosti da uštedite internet na svom mobilnom telefonu, a da pritom ne štedite na zadovoljstvu surfovanja internetom:

Kompresija podataka na Chrome pretraživaču

Za sve koji koriste operativni sistem Android na svom pametnom telefonu koriste i Google-ov internet pretraživač – Chrome koji poseduje funkciju za znatno manju potrošnju interneta.

Potrebno je samo da se na Chrome pretraživaču, kada se otvori meni sa tri tačke u gornjem desnom uglu, u Podešavanjima, odabere opcija Data Saver i uključite.

Opera Max aplikacija

Kako biste kopresovali ceo sistem i na taj način sprečili trošenje dragocenih podataka koje troše razne aplikacije koje koristite na svom pametnom telefonu, potrebno je da instalirate Opera max aplikaciju.

Opera max radi isto kao i Data Saver na Chrome pretraživaču, samo što to radi sa svakom aplikacijom, što rezultira 50 odsto manje iskorišćenog interneta.

Pozadinsko korišćenje podataka

Neke aplikacije troše puno interneta, a koriste ga i kada se ne koristi pametni telefon. Međutim, nije potrebno baš da svaka aplikacija bude aktivna sve vreme.

Ako u Settings meniju odaberete Data Usage opciju i odaberete aplikaciju za koju ne želite da se apdejtuje samostalno i da bude aktivna sve vreme, uštedićete internet. Ako ne znate koju aplikaciju da isključite, možete to odlučiti na osnovu informacija o protrošnji interneta svih aplikacija.

Apdejt podataka

Ukoliko želite da uštedite na mobilnom internetu, najbolje bi bilo da ne koristite mobilni internet za apdejt podataka.

Kako bi ovo uradili i bili sigurni da vam aplikacije svojim apdejtom neće potrošiti mobilni internet bez vašeg znanja, potrebno je da posetite Google prodavnicu i kliknete na meni sa tri paralelne linije. Nakon toga odaberite podešavanja i otvorite “Auto-update apps” meni, gde možete da odaberete “Auto-update apps over WiFi only”. Na ovaj način možete biti sigurni da će se apdejt podataka odvijati samo kada se priključeni za neku bežičnu internet mrežu.

Strimovanje sadržaja

Postoje neki sadržaji koji troše znatno više interneta od drugih. Ako želite da uštedite mobilni internet morate se odreći nekih, možda najzanimljivijih sadržaja i navika, a one su – strimovanje muzike i filmova, gledanje fotografija visokog kvaliteta.

Gledanje ovakvih sadržaja ostavite za vreme kada možete da se konektujete na neki WiFi. Međutim, ako baš morate da pogledate nešto “o trošku” mobilnog interneta, najbolje je da namestiteda se video snimci puštaju u nižoj rezoluciji.

Keš memorija

Određene aplikacije dozvoljavaju lokalno čuvanje podataka, a jedna od njih je i Google maps. Sve što pogledate – keširajte, pogotovo kada koristite bežični internet. Na taj način ćete moći opet da pogledate određeni sadržaj, a da pritom ne potrošite ni dinar, odnosno da uopšte ne trošite svoj mobilni internet.

24/09/2015 12:55

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments