Kako mikrotalasnu pećnicu održavati čistom i svežom?

01/03/2022 19:12

Kako mikrotalasnu pećnicu održavati čistom i svežom?

Kako očistiti mikrotalasnu pećnicu i osloboditi je mrlja, mrva, otpadaka i nepoželjnih mirisa.

Ovaj koristan kućni aparat olakšava pripremu čitavog niza omiljenih namirnica, kao i njihovo brzo zagrevanje. Međutim, tokom eksploatacije dolazi do prolivanja i prskanja, tako da je poželjno očistiti ga s vremena na vreme.

Osim što zadovoljavate zahteve dobre higijene u kuhinji, pravilno čišćenje mikrotalasne pećnice će ujedno ukloniti dugotrajne i neprijatne mirise, dok uklanjanje ostataka hrane takođe osigurava da unutrašnjost uređaja ostane u dobrom stanju.

Ovde razmatramo načine čišćenja mikrotalasne pećnice, uključujući korišćenje sastojaka koje imamo u špajzu.

Kako očistiti mikrotalasnu?

Efikasno uklanjanje ostataka hrane, masnoće i mrlja nastalih prskanjem, od primarnog je značaja u ovom slučaju. Ako poznajemo odgovarajuće tehnike, sve je prilično lako rešivo. Evo detalja:

  1. očistite obrtni tanjir u mikrotalasnoj pećnici

Ako vaša mikrotalasna pećnica ima rotirajuću ploču, pratite uputstva proizvođača kako da je skinete. Kada to uradite, operite je blagim deterdžentom. Možda ćete moći da je stavite u mašinu za pranje sudova, ali obavezno pogledajte uputstvo pre nego što to uradite.

Ako postoje naslage koje je teško ukloniti, koristite neabrazivan sunđer da biste ih se rešili.

  1. očistite unutrašnjost mikrotalasne

Ako ste se pitali kako da očistite mikrotalasnu pećnicu, možda će vam biti drago da čujete da je čišćenje njene unutrašnjosti lakše nego da uradite isto u slučaju rerne, jer se ostaci hrane ne peku na unutrašnjim površinama na isti način. Stoga, brisanje mekom krpom i toplom vodom može osvežiti unutrašnjost mikrotalasne pećnice.

Ako ima taloga koji je malo „tvrdoglaviji“, čišćenje unutrašnjosti i dalje može biti jednostavno. Koristite vlažnu krpu i toplu vodu i deterdžent da obrišete ostatke hrane i masnoće. Nakon toga ponovo prebrišite površinu koristeći toplu vodu.

Čišćenje sodom bikarbonom alternativa je kada je mikrotalasna pećnica nešto zaprljanija. Dodajte 4 kašike sode bikarbone u 4 šolje vode. Pobrinite se da sve dobro promešate, tako da se soda bikarbona potpuno rastvori. Umočite krpu u smešu i obrišite unutrašnjost mikrotalasne pećnice, pazeći da prođete svaki kutak. Temeljno isperite krpom navlaženom toplom vodom.

Postoji još jedna alternativa u slučaju osušenih ostataka hrane i masnoće, a reč je o sirćetu. U posudu bezbednu za mikrotalasnu pećnicu dodajte 1 šolju vode s 1/2 šolje alkoholnog sirćeta. Postavite posudu u mikrotalasnu pećnicu i na 5 minuta podesite na visoku temperaturu. Kada ovo uradite, sačekajte minut ili dva, a zatim obrišite unutrašnjost mikrotalasne krpom od mikrofibera.

  1. očistite spoljašnjost mikrotalasne pećnice

Upoznavanje s načinom čišćenja mikrotalasne pećnice takođe podrazumeva i čišćenje spoljašnjosti.

Baš kao i kada čistite mašinu za pranje sudova, blagi deterdžent i voda su dovoljni; nanesite rastvor mekom krpom. Isperite vlažnom mekom krpom, a zatim osušite drugom mekom krpom. Prozor se takođe može obrisati vlažnom krpom.

Obrišite i kontrolnu tablu vlažnom mekom krpom, ali obavezno je odmah osušite.

  1. prevenirajte teže poslove čišćenja

Iako možda znate kako da očistite mikrotalasnu pećnicu, uvek je vredno usvojiti tehnike koje podrazumevaju manje posla.

Najbolji način da se nosite sa prosipanjem je da ga sprečite, pa pokušajte da stavite odgovarajući poklopac.

Najbolji način za čišćenje unutrašnjosti mikrotalasne

Postoji niz načina za čišćenje unutrašnjosti mikrotalasne pećnice, a mnogi od njih bi funkcionisali i u slučaju rerne. Nekim ljudima je čišćenje limunovim sokom omiljeno

Kombinujte jednu šolju vode i kriške limuna, limete ili narandže. Moraćete da iscedite sok iz kriški voća u vodu u posudi za mikrotalasnu pećnicu.

Postavite posudu u mikrotalasnu i podesite je na visoku temperaturu na 4 do 6 minuta, dok smeša ne proključa a prozor mikrotalasne pećnice se ne zamagli.

Ostavite da se ovaj domaći rastvor za čišćenje ohladi nekoliko minuta pre nego što otvorite vrata, a zatim uklonite posudu i obrišite mikrotalasnu pećnicu sunđerom.

Limun je takođe odličan lek za mikrotalasnu pećnicu koja širi neprijatne mirise.

Može li se sredstvo za čišćenje rerne staviti u mikrotalasnu?

Možda mislite da ako znate kako da očistite rernu, znate i kako da očistite mikrotalasnu. Međutim, nikada ne bi trebalo da stavljate sredstvo za čišćenje rerne u mikrotalasnu pećnicu. Završni radovi u mikrotalasnoj pećnici se razlikuju od onih u rerni.

Moguće je kupiti sredstvo za čišćenje mikrotalasnih pećnica, ako više volite da koristite specijalizovani proizvod. Međutim, nije neophodno to učiniti da biste efikasno očistili mikrotalasnu pećnicu.

01/03/2022 19:12

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments