Kako da svoj travnjak „vratite u život“ na vreme i pripremite ga za toplije mesece?

18/02/2022 19:15

Kako da svoj travnjak „vratite u život“ na vreme i pripremite ga za toplije mesece?

Travnjak zimi često miruje, što znači da se rast usporava i košenje prestaje. Proleće je tu, samo što nije, tako da je vreme za neke savete i sugestije kako da oživite travnjake.

Nega travnjaka je izuzetno važna tokom cele godine, posebno u prolećnim mesecima. Kako pripremiti travnjake za toplije dane?

Uglavnom, ništa ne brinite ako vaš travnjak ne izgleda reprezentativno u ovo doba godine. On u međuvremenu „zaspi“ tokom hladnih meseci, a ni kiše mu ne donesu ništa posebno dobro, posebno ako se po njemu gazi dok je zemlja natopljena vodom.

Na prvom mestu, uzmite grabulje u ruke, neke lagane i zgodne, ali pre svega radite nežno. Ova praksa se zove „prozračivanje“ travnjaka i pomaže da ga vratite u život i pripremite za proleće.

Nežno grabuljanje doprinosi stimulaciji rasta, a takođe pomaže da se rešite neželjenih stvari koje se tu nalaze i sprečavaju da svetlost dopre do trave.

Prozračivanje travnjaka može poboljšati upijanje vode i pomoći u sprečavanju stvaranja barica.

Travnjaci koji pate od čestog pešačkog saobraćaja imaće najviše koristi od prozračivanja.

Za one kod kojih se mahovina pojavljuje na travi, savetuje se korišćenje namenskog sredstva koje može da reši taj problem.

Osim što se bavljenja mahovinom, baštovani bi trebalo da paze i na gljivične mrlje.

Ponekad, hranilica za travnjak može da ispravi problem. Čim počnemo da dobijamo malo sunčeve svetlosti, travnjak će ponovo početi da raste i dobije na intenzitetu boje. Još jedan mali savet je koristiti malo đubriva, a ovo doba godina je idealno za to.

Ako ga sada ili u nekoliko narednih nedelja lagano pospemo po travnjaku, primetićemo da će biti najzeleniji u čitavom komšiluku kada dođu proleće i leto. Dakle, s radom treba početi već sada, jer će to napraviti razliku kasnije tokom godine. Uglavnom, nema šta da se izgubi.

Travnjak se prolećnim đubrivom može tretirati jednom između februara i aprila, kada trava ponovo počinje da raste. Hranjenje travnjaka takođe može sprečiti stvaranje korova i mahovine, a đubrivo treba nanositi kada je zemlja vlažna ili kada se očekuje kiša.

Međutim, važno je znati da proizvodnja đubriva zahteva trošenje poprilične količine energije, tako da je savet da koristite minimum  potreban za održavanje travnjaka, jer je tako najbolje za životnu sredinu.

Nikako nemojte hodati po travi kada je previše mokra, jer se na taj način ona najlakše oštećuje. Sačekajte da se nivo vode spusti i da se po njoj može hodati bez ostavljanja mokrih otisaka.

18/02/2022 19:15

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments