Kako deluju začini i bilje na organizam?

21/05/2021 10:10

Kako deluju začini i bilje na organizam?

Začini i bilje u svakodnevnoj ishrani, sem što jelima daju fin ukus pomažu telu da se izbori sa toksinima, umorom i olakšaju mu tekobe sa kojima se bori. Pa tako, recimo, ruzmarin, bosiljak ili kardamon su moćne biljke i u određenim količinama mogu da poboljšaju opšte stanje organizma.

pročitajte još i : Sve blagodeti semena i korena samonikle biljke

Žalfija – prirodni antibiotik, kako je neki zovu, odlična je i za bolje pamćenje. Istraživanjem stručnjaka sa britanskog Univerziteta Nortumbria, došlo se do zaključka da ona i popravlja raspoloženje. Naime, mlađi volonteri, koji su redovno uzimali žalfiju, tvrdili su da im se raspoloženje poboljšavalo relativno brzo nakon konzumiranja. A, australijska studija pokazuje da je kod starijih osoba ekstrakt žalfije poboljšao pamćenje i koncentraciju. Naime, žalfija sprečava nestajanje acetilkolina – supstance koja pomaže da se održi pažnja i povezuje se sa pamćenjem.

Ruzmarin – je biljka bogata gvožđem, a koji sprečava umor i anemiju. Ona sadrži i karnosol – supstancu koja štiti mozak od oštećenja, a usled delovanja slobodnih radikala. Te unošenjem ove biljke smanjuje se rizik od moždanog udara, ali i neurodegenerativnih bolesti, među kojima je Alchajmerova bolest.

Bosiljak – ekstrakt ove biljke deluje slično kao lekovi za snižavanje krvnog pritiska. Preciznije, utiče na endotelina, proteina koji reguliše rad krvnih sudova.

možda vas zanima i Sušene ili sveže biljke: Šta je zdravije?

Origano – sadrži jaka antigljivične materije – timol i karvakrol. I upravo oni zaustavljaju razvoj gljivica Candide albicans u ustima i grlu.

Korijandar – ulje biljke pomaže kod trovanja hranom, a koje izaziva bakterija kampilobakter. Ova bakterija se najviše krije u piletini i mlevenom mesu, a do trovanja dolazi kada meso nije dovoljno kuvano ili pečeno.

Kardamom – se preporučuje osobama koje pate s čirom na želucu. Može se konzumirati u vidu ekstrakta ili ulja, a dovoljno je, u lakšim slučajevima, u hranu samo staviti zrna biljke. Čirevi nastaju, najčešće, kao posledica neuredne ishrane, usled konzumiranja alkohola ili pod uticajem jakih lekova, zato se preporučuje ekstrakt kardamona. On štiti sluzokožu želuca i sprečava nastajanje čireva.

Začini

Začini su ključni pri pripremi hrane, ali pored što su aromatične bombe, začini imaju mnogobrojna lekovita svojstva.

Cimet – mnogobrojne studije su potvrdile da ovaj začina utiče na snižavanju glukoze u krvi. Pa prema jednom istraživanju, ljudi s predbijabetesom treba da uzmu 500 miligrama cimeta dnevno i sigurno će im se smanjiti nivo glukoze u krvi. Uz to, jedinjenja u cimetu deluju antioksidativno, antimikrobno, i antifugalna.

Kurkuma – studije pokazuju da ona utiče na rast tumorskih ćelija, ali i može da smanji upalne markere u telu. Dobra je zdravlja creva i mozga, a pomaže i u smanjenju ukupnog holesterola i triglicerida. Takođe, pojedina istraživanja ukazuju i da kurkumin ima značajnu ulogu u sprečavanju depresije.

saznajte i šta je Prolećno čišćenje organizma

Đumbir – sadrži aktivno jedinjenje – gingerol koji deluju kao antioksidans, a još ima i antivirusna, antifungalna i antibakterijska svojstva. Pomaže u ublažavanju mučnine i povraćanja, ali i olakšava bolove povezanih sa reumom.

Ljuta papričica – aktivno jedinjenje kapsaicin, koji se nalazi u ljutoj papričici, pomaže u lečenju upalnih procesa, ali ima i antioksidativna svojstva. Ljuća papričica sadrži i više kapsaicina, ali u sebi „krije“ još i gvožđe, vitamin A, vitamin E, vitamin B6 i razne fitohemikalije.

21/05/2021 10:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments