Sve blagodeti semena i korena samonikle biljke

25/04/2021 13:16

Sve blagodeti semena i korena samonikle biljke

Kim ili Carum carvi, je dvogodišnja zeljasta biljka koja je i pripada porodici Apiaceae. Miris i ukus ploda – seme kima je aromatičan i prijatan, a i sam koren ima identična svojstva, ali su manje izražena. Osnovni sastojak kima je etarsko ulje,pored kojeg još sadrži i masno ulje, proteine, tanine, smolu, vosak, sluzi, celulozu, kalcijum-oksalat…

Seme biljke se skuplja u jesen, a koren se vadi u proleće. Kima doprinosi povećanju antioksidanata, pospešuje varenje, obezbeđuje gvožđe, a može poboljšati kontrolu šećera u krvi i smanjiti bolesti koje se prenose hranom.

pročitajte još koji Začini pomažu u mršavljenju

1. Pomaže procesu varenja

Istraživanja su potvrdila da kim može pomoći u poboljšanju probave. Povećava aktivnost digestivnih enzima i potencijalno ubrzavajući varenje. Kim takođe povećava oslobađanje žuči iz jetre, koja pomaže u varenju masti i određenih hranljivih sastojaka u crevima. U jednoj studiji, 57 pacijenata sa sindromom iritabilnog creva (IBS) prijavilo je poboljšane simptome nakon uzimanja koncentrovanog kima tokom dve nedelje.

2. Bogat je izvor gvožđa

Jedna kašičica mlevenog kima sadrži 1,4 mg gvožđa ili 17,5% RDI za odrasle. A sam nedostatak gvožđa pogađa do 20 odsto svetske populacije i do 10 od 1.000 ljudi u najbogatijim zemljama. Deci je posebno potrebno gvožđe da podrži rast, a ženama gvožđe treba da zameni krv izgubljenu tokom menstruacije.

3. Sadrži korisna biljna jedinjenja

Kim sadrži mnoštvo lekovitih biljnih jedinjenja, uključujući terpene, fenole, flavonoide i alkaloide. Noni deluju kao antioksidanti, smanjujući štetu izazvanu slobodnim radikalima. Slobodni radikali su u osnovi usamljeni elektroni. Elektroni vole biti u parovima i kad se razdvoje, postaju nestabilni.

A, kako ne bi bili usamljeni ili “slobodni”, ovi elektroni kradu “partnere” drugih hemikalija u vašem telu i taj proces se naziva oksidacija. Oksidacija masnih kiselina u arterijama dovodi do začepljenja arterija i bolesti srca. Antioksidanti poput onih u kimu daju „drugara“ usamljenom elektronu slobodnih radikala, čineći ga stabilnijim.

4. Utiče na holesterol

U jednoj studiji, 75 mg kima dva puta dnevno tokom osam nedelja smanjilo je nezdrave trigliceride u krvi. U drugoj studiji, nivoi oksidovanog lošeg LDL holesterola smanjeni su za skoro 10 odsto kod pacijenata koji su uzimali ekstrakt kima tokom jednog i po meseca.

saznajte još i: Hrana bogata D vitaminom – benefiti konzumiranja, ali i simptomi koji ukazuju na deficit ovog vitamina

5. Može da promoviše gubitak težine i smanjenje masti

Koncentrovani suplementi kima pomogli su u promociji gubitka težine u nekoliko kliničkih studija. Jedno istraživanje na 88 žena sa prekomernom telesnom težinom otkrilo je da jogurt koji sadrži 3 grama kima promoviše gubitak kilograma u poređenju sa jogurtom bez njega. Druga studija pokazala je da su učesnici koji su svakodnevno uzimali 75 mg dodataka kima izgubili 1,4 kilograma više od onih koji su uzimali placebo.

Ukratko:

  • Promoviše аktivnosti žlezdа.
  • Reguliše funkciju bubregа.
  • Ekstrаkt semenа kima se može koristiti u lečenju šuge.
  • Kim se može koristiti za lečenje infekcije.
  • Seme kima je snаžаn аntiseptik.
  • Kim je efikаsan u sprečavanju аrtritisа, reumаtizmа i upаle zglobovа.
  • Pomaže u lečenju jаkih glаvobolja, migrena i olakšava bol u zubima.

Međutim, uz sve blagodeti koje donosi kim, treba biti oprezan. Iako nije čest alergen, zabeleženi su slučaje alergijskih reakcija. Zato budite oprezni kada uzimate bilo koji dodatak/suplement koji sadrži mnogo više kima nego što biste mogli da konzumirate u hrani.

Pogačice s kimom:

sastojci (za oko 20ak pogačica): 175 g oštrog brašna; 125 g margarina; 200 g svežeg kravljeg sira; 1 kašičica soli; 1 jaje – odvojite belance i žumance; kim za posipavanje

postupak: omekšali margarin narezati na listiće, pa sa žumancetom penasto umutiti mikserom. Dodati belance. Miksirati i postepeno dodavati brašno. Uz stalno miksiranje dodavati so i kravlji sir. Važno je da se prilikom izrade testo ne lepi za prste. Rukama oblikovati glatko testo i ostaviti ga u frižideru oko 3 sata. Razvući testo na debljinu od 1 cm i izrezati ga čašom. Dobijene krugove premazati žumancetom i posuti ih kimom.  Tepsiju prekriti papirom za pečenje, pa naslagati buduće pogačice i peći u rerni, prethodno zagrejanoj, na 180°C oko 20 minuta.

 

25/04/2021 13:16

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments