Ovi začini pomažu u mršavljenju

11/12/2017 10:22

Ovi začini pomažu u mršavljenju

Često smo dosad čuli da se metabolizam usporava tokom godina. U nastavku otkrijte šta je metabolizam i kako ga možete ubrzati.

Šta je metabolizam?

U pitanju je biohemijski proces u kojem telo izvlači energiju iz unešene hrane za različite telesne procese i funkcije. Našem telu treba energije i za najjednostavnije aktivnosti poput didanja, cirkulacije i probave. Metabolizam zapravo razlaže kalorije i pretvara ih u energiju, a što je on brži, telo lakše koristi kalorije i sagoreva masne naslage.

Sam tip građe utiče na metabolizam kod pojedinca. Što telo ima manju masu, brže gubi i održava samu težinu. Muškarci u proseku sagorevaju više kalorija, čak i kada odmaraju, jer imaju više mišićne mase od žena. Naučnici veruju da se metabolizam usporava na svakih deset godina od 5 do 10%.

Jednostavnim promenama do bržeg metabolizma

Najuobičajeniji način da ubrzamo metabolizam jeste redovna fizička aktivnost i izbalansirana ishrana. Uz pravilan način ishrane, pojedinim namirnicama još više možete ubrazti metabolizam.

Začini koji ubrzavaju metabolizam

Cimet

Uz to što ubrzava metabolizam i omogućava brže razlaganje ugljenih hidrata, cimet sprečava nagomilavanje masnih naslaga.

Ašvaganda

Ovaj začin koji je korišćen još u drevno doba, utiče na balans hormona i leči tiroidnu žlezdu. Uz to, bori se s insomnijom i jača telo, te ubrzava metabolizam.

Kurkuma

Ova biljka proglašena je za jednuod najzdravijih na planeti. Uz to što sprečava brojne bolesti, kurkuma utiče na razgradnju masnih naslaga i na mršavljenje.

Crni biber

Dodavanje bibera u obroke je verovatno jedan od najbržih i najjednostavnijih načina da izbalansirate rad metabolizma. Ovaj začin jača celo telo i ubrzava procese u njemu.

11/12/2017 10:22

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments