Sušene ili sveže biljke: Šta je zdravije?

11/12/2017 13:39

Sušene ili sveže biljke: Šta je zdravije?

Biljke se najčešće koriste u ishrani, a pored dobrog ukusa, one imaju i brojne blagodeti po zdravlje. Međutim, da li znate da li su zdravije sveže ili pak sušene biljke?

Najčešće, prilikom pripremanja obroka, zarad bogatijeg ukusa, u jela stavljamo brojne začine i biljke. Danas, jednako su dostupne i sveže varijante, kao i sušene. Ali koje su bolje?

Kako se sušene i sveže biljke tačno razlikuju po nutrijentima?

1. Većina stručnjaka preporučuje sveže namirnice, bilo da su u pitanju voće, povrće ili pak biljke. Ipak, u poslednjem slučaju, nije svaka sveža biljka po sastavu bolja od sušene. Naime, iako se u procesu sušenja gube neki nutrijenti, to ne znači da osušena biljka gubi zdravstvene benefite. Tako na primer, lovor se uvek koristi osušen, dok nana sušenjem gubi ukus i aromu. S druge strane, origano i bosiljak su jednako zdravi i sveži i sušeni i jednako se koriste obe varijante.
2. Osušene biljke imaju blaži ukus i miris, pa ukoliko ne volite prezačinjena jela, izbegavajte sveže biljke.
3. Izloženost toploti usled sušenja ne utiče na antioksidante u biljkama.
4. Iako su sveže biljke za nijansu zdravije, ni blagotvorna dejstva osušenih biljaka ne treba zanemariti, a na kraju dana, sve zavisi od ličnih preferencija.

11/12/2017 13:39

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments