Kako da povratite obrisane podatke sa vašeg android telefona

26/04/2016 15:14

Kako da povratite obrisane podatke sa vašeg android telefona

Užasan je osećaj kada shvatite da ste obrisali nešto što je zapravo veoma važno, ali danas sve te informacije ne nestaju tako lako kao nekad. Ponekad možete da ih povratite ukoliko znate kako da iskoristite alate za vraćanje obrisanih podataka na vašem android telefonu.

Naravno, ne postoji 100% garancija da ćete uspeti da povratite svoje podatke jer sve zavisi od toga koje android aplikacije imate instalirane na telefonu i odakle ste obrisali svoje podatke.

Povratite obrisane slike koristeći Google Photos

Ako ste korisnik android telefona i koristite Google Photos za skladištenje slika, možete da povratite slike koje ste obrisali jer ova aplikacija poseduje tu opciju. Iz menija aplikacije odaberite Bin, zatim pritisnite i zadržite sliku koju želite da vratite i pritisnite strelicu za vraćanje u gornjem desnom uglu.

Treba napomenuti da ovaj način vraćanja podataka radi samo ako vam je uključen cloud (preko opcije settings) i može da vrati samo slike obrisane u proteklih 60 dana.

Povratite obrisane podatke koristeći Google Drive

Slučajno ste obrisali sliku sa Google Drive-a? Možete da je povratite na isti način kao i preko Google Photos-a, samo što je ovde strelica za vraćanje u obliku sata sa strelicom. Google navodi da se podaci čuvaju „ograničeno vreme“ ali ne navodi tačno koliko dugo.

Povratite obrisane podatke koristeći DiskDigger

Jedna od najboljih aplikacija za vraćanje vaših podataka za koju nije potrebno da rutujete telefon jeste DiskDigger. Ona se uglavnom fokusira na slike, ali može da povrati i snimke ukoliko vam je telefon rutovan. Aplikacija je laka za korišćenje, samo sprovedete skeniranje i pogledate šta je uspela da nađe. Možete odabrati neke parametre po kojima će se vršiti skeniranje.

Povratite obrisane podatke koristeći Recuva

Ako dosadašnje metode nisu uspele, možda je vreme da priključite telefon ili memorijsku karticu na kompjuter i da isprobate program Recuva. Pretraga je veoma laka i jednostavna. Naravno, veće šanse imate da pronađete podatke koji su obrisani sa memorijske kartice u odnosu na memoriju telefona.

Povratite sačuvane igrice

Da biste povratili sačuvane igrice koje ste slučajno obrisali, najbolje je da se obratite programeru igre, bilo da je to kompanija ili pojedinac. Ukoliko sama igra ne poseduje ugrađeni alat za povraćaj podataka i aplikacije DiskDigger i Recuva ne mogu da vam pomognu, onda ste u škripcu. Za ubuduće predlažemo da se ulogujete na Google Play Games i da čuvate igre na cloud-u uz sinhronizaciju između uređaja.

Povratite obrisane mejlove

Vraćanje obrisanih mejlova sa android telefona zapravo i nije neki problem pošto gotovo svi android mejl klijenti imaju opciju za čuvanje obrisanih mejlova u određenom periodu. Npr., Gmail ima opciju Bin, Outlook ima folder Deleted items itd.

Povratite obrisanu muziku na vašem android uređaju

Ukoliko ste obrisali podatke direktno sa telefona, onda su DiskDigger i Recuva vaši najbolji izgledi. U suprotnom, možete da proverite u aplikaciji za upravljanje muzikom. Google-ova aplikacija Play Music čuva obrisane pesme i do 28 dana, ali možete da ih povratite samo preko kompjutera. Na isti način može da vam pomogne i Spotify, koji takođe traži pristup sa kompjutera.

Povratite preuzete podatke

Jedini način za vraćanje preuzetih podataka je putem aplikacije ES File Explorer koja u meniju Tools sadrži opciju Recycle bin ili sličnih menadžera podataka. Obavezno pročitajte informacije o svom menadžeru podataka kako biste saznali da li poseduje sličnu opciju.

Povratite obrisane kontakte

Ukoliko Google upravlja vašim kontaktima, njihovo vraćanje neće biti problem. Potrebno je samo da putem interneta otvorite Google Contacts i da kliknete More, a zatim Restore contacts. Naravno, pre toga proverite da slučajno niste sakrili neki kontakt tako što ćete odabrati opciju Contacts to display.

Uključite bekap podataka

Uvek je bolje sprečiti nego lečiti, tako da je bekap najbezbedniji način da sačuvate sve svoje podatke. Aplikacije kao što je Dumpster vam mogu pomoći u tome, ali morate ih instalirati pre nego što nešto obrišete. Treba da znate da android telefoni imaju i ugrađenu opciju Backup & reset u opciji Settings.

26/04/2016 15:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments