Kako da zavolite učenje

05/05/2016 16:14

Kako da zavolite učenje

Niko ne voli učenje. Međutim, to ne znači da učenje ne možete učiniti zanimljivim.

Evo kako to da učinite:

1. Stvorite sebi ugođaj

Vreme je za šoping – Posetite knjižaru i kupite sveske sa koricama koje vam se dopadaju. Kupite hemijske olovke u boji, markere i nalepnice za učenje. Kupite sve što mislite da vam treba i što će vas motivisati da učite.

Spremite sobu – Moguće je da vas prljava soba ne inspiriše da učite. Pospremite svoju sobu, a naročito radno mesto na kom planirate da učite. Kada sve bude uredno i čisto, učenje će vam lakše pasti jer nećete osećati da morate nešto drugo da uradite pre toga.

Isključite kompjuter i mobilni telefon – Elektronski uređaji će vas samo ometati u učenju. Zaboravite na nalog na Instagramu, vaša budućnost i vaši snovi su važniji.

Pustite ambijentalnu muziku u pozadini – Napravite plejlistu sa muzikom koja u sebi nema reči kako biste se opustili. Nemojte puštati pesme jednu po jednu, to će vam odvući pažnju. Naravno, ako vam muzika ne prija, ne morate je slušati.

Zatvorite vrata – Ne dozvolite da vas spoljna buka dekoncentriše.

2. Naučite da volite učenje

Učite zbog sebe, ne zbog ispita – Mnogi studenti veruju da su dobre ocene jedino što će im obezbediti posao. To nije tačno. Treba da znate zbog sebe i zbog širenja svog znanja, a ne zbog brojke na papiru.

Nemojte mrzeti predmete – Najlakše je zamrzeti neki predmet zato što vam je dosadan, nezanimljiv ili deluje nebitno. Međutim, svaki predmet je važan i ne smete odustati od njega pre nego što ga razlistate na slojeve.

Razmišljajte o prednostima koje dolaze s dobrim razumevanjem – Što više znate, više ćete prilika imati u životu i veće ćete šanse imati da se nađete na vrhu.

Koristite pribor u boji – Podvlačite markerima ključne reči i lepite nalepnice u boji na važnim mestima u udžbeniku. To će vam pomoći da se bolje orijentišete, a i učiniće učenje zabavnim.

Užinajte i pijte vodu tokom učenja – Ne dozvolite da vas glad ili žeđ ometaju u učenju.

Učite sa nekim – Ako mislite da će vam to pomoći, učite u društvu. Bićete više motivisani i imaćete podršku za dalje učenje. Naravno, ako će vas prijatelj ometati u učenju, odustanite od te ideje.

Nagradite sebe s vremena na vreme – Ovo je jako važno, posebno ako se spremate za neki kontrolni ili ispit. Nagradite sebe tako što ćete otići da se družite sa društvom nakon što naučite određenu lekciju ili tako što ćete pogledati omiljenu TV emisiju.

Ne morate praviti razliku između učenja i zabave. Iskoristite svaki dan da naučite nešto novo, pa makar to bilo i nešto banalno kao što je ime nekog cveta ili nova reč na stranom jeziku. Učenje je svuda oko nas!

 

 

05/05/2016 16:14

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments