Šta je pozitivna inteligencija?

10/10/2017 11:01

Šta je pozitivna inteligencija?

Prema psiholozima, ni najveći količnik inteligencije nema svrhe, ukoliko osoba ne nauči da se oseća dobro i optimistično.

Iako je savremenom čoveku veoma važan IQ, stepen obrazovanja i diploma, psiholozi kažu da u tom procesu često zaboravljamo na ono što nas zapravo čini srećnim. Količnik inteligencije nije sve, a odnedavno u psihologiju je uveden novi pojam- količnik emocija (EQ). Pored ova dva količnika, postoji i treći, koji, uz IQ i EQ, zapravo čini naš karakter, a to je količnik pozitivne inteligencije- PQ.

Šta je PQ?

Brojni stručnjaci smatraju da smo na putu do uspeha, po strani ostavili vaeoma važnu veštinu- pozitivne emocije. “Vaš um je vaš najbolji prijatelj, ali i najgori neprijatelj. Količnik pozitivne inteligencije meri se procentom vremena kada vam um služi i kada vas sabotira. PQ meri koliko ste uspeli da ovladate sopstvenim umom”, kaže životni trener Širzad Chamine.

Kako do veće pozitivne inteligencije?

Prema psiholozima, pozitivna inteligencija se fokusira na pozitivne misli i akcije, kako bi pre svega, mentalno bili dobro. Međutim, ova veština mora da se uči.

Veoma je važno da nam misli i ono što radimo budu fokusirani na rešenje. Takođe, psiholozi smatraju da osećaj nelagodnosti u bilo kojoj situaciji treba da prihvatimo, a ne da se borimo protiv toga. Kada prihvatimo da nam je neprijatno, lakše ćemo prebroditi taj problem.

10/10/2017 11:01

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments