Kako ubrzati rad računara?

30/10/2015 16:28

Kako ubrzati rad računara?

Bez obzira na to koliko je star računar ili koliko računa vi vodili o njemu, poremeno se dešava da usporava, dok mu vremenom znatno ne opadne brzina rada.

Kako biste rešili ovaj problem prvo morate odrediti šta je tačno u pitanju. Pored zastarelog hardvera, postoji još nekoliko razloga zbog kog je računaru uspored rad.

Proverite da li kompjuter ima nekih kritičnih problema kao što su oštećenja harddiska, da li mu možda fali RAM memorije ili nečeg sličnog.

U svakom slučaju, postoje načini da ubrzate rad računara:

Redovno ažuriranje svega što je potrebno

Redovno ažuriranje i instaliranje softvera zaista u velikoj meri pomaže u radu računara i povećava njegovu brzinu i efikasnost. Učiniće da operativni sistem bude sigurniji, a apdejt nekog programa može sadržati neka sifurnosna unapređenja koja mogu da spreče hakerske napade.

Korišćenje CCleaner-a

Zahvaljujući ovom programu možete biti sigurni da će svo smeće koje vaš računar reneriše vremenom biti očišćeno. CCleaner će očistiti i vaš registry, pa će se sistem prilikom paljenja raunara učitavati brže. Ukoliko se i tada vaš kompjuter ne bude ubrzao, verovatno je potrebno da mu dodate još RAM memorije kako biste mu olakšali rad.

Restartovanje računara

Osim redovnog čišćenja i ažuriranja softvera, potrebno je i redovno gasiti kompjuter, odnosno restartovati ga s vremena na vreme. Ovo pogotovo važi za situacije kada duže vremen ne ugasite računar, nego on konstantno radi jako dugo. U tom slučaju dobro bi bilo da ga restartujete.

Ovo se odnosi i na situacije u kojima vaš kompjuter ne radi aktivno, ali je u hibernirajućem modu.

Restartovanje kompjutera može pomoći da mu se ubrza rad, a može otkloniti i neke probleme kao što su spajanje na internet, grafika i spori rad nekih programa.

Oslobađanje memorije i defragmentiranje

Ukoliko na svom računaru nemate instalirano nekoliko harddiskova, dobro bi bilo da onda održavate slobodan prostor na tom jedinom.

Ako je glavni disk popunjen oko 80 odsto – trebalo bi da oslobodite jedan deo, da deinstalirate programe koji vam nisu potrebni ili da prebacite podatke na spoljašnji harddisk.

Defragmentisanje diska će pomoći da se razmeste podaci sa diska na način na koji to najmanje šteti radu računara. Pretrpan disk može da utiče i na cache memoriju, zbog čega će rad kompjutera biti sve sporiji i sporiji.

Rešite se virusa

Poželjno je da na svom računaru imate instaliran neki antivirus program kako bi ste se zaštitili od oštećenja fajlova i programa koje imate na kompjuteru. Iako postoji mogućnost da bez antivirusa uspešno koristite sve programe na računaru – uz pomoć cloud usluga, ovakav rizik se ne preporučuje.

Antivirus skenira sistem računara i prepoznaje neki potencijalno zlonameran softver koji ste negde pokupili bez znanja, a koji može naštetiti radu vašeg kompjutera, pa bi ga bilo najbolje obrisati, odnosno deinstalirati.

30/10/2015 16:28

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments