Kako da istražite neku temu putem Interneta

20/05/2015 10:00

Kako da istražite neku temu putem Interneta

Kada nešto želimo da saznamo i proverimo, prva asocijacija nam je Gugl. Ali “guglovanje“ nužno nije isto što i istraživanje. Možda ste student i imate seminarski zadatak koji treba da predate za nekoliko dana. Ili čak novinar koji treba da napiše članak na određenu temu. Koji god da je povod za istraživanje, morate znati da istraživanje ne predstavlja samo pregledanje internet stranica na uobičajeni način.

Kakvu vrstu istraživanja obavljate?

Pre nego što počnete, treba da znate kakvo istraživanje želite da izvršite. Postoje dva tipa istraživanja koje se odnose na vrstu izvora podataka o nekoj temi i mogu se odnositi na subjektivne izvore i objektivne izvore. Subjektivni izvori se koriste za teme koje se zasnivaju na nečijem mišljenju (blogovi spadaju u takav izvor), kao što su, na primer kulturološke teme. Objektivni izvori se koriste za naučne i objektivne teme, one za koje su vam potrebni brojevi, statistika, činjenice i proverljivi dokazi. Ovakvo istraživanje je teže i oduzima više vremena.

Definišite ključne reči

Ključne reči su veoma bitne. Recimo da želite da saznate sve što možete o tome kako nasilje u televizijskim programima utiče na decu. “Nasilje u televizijskim programima utiče na decu“ je logičan izbor ključnih reči, ali pokušajte da ih proširite. Možete koristiti “teorije o uticaju medija“, “direktan uticaj nasilja u medijima“ ili “deca pod uticajem TV programa“. Posvetite vreme razmišljanju o vašoj temi i na različite načine predstavite jednu istu ideju – na taj način ćete sigurno pronaći odlične članke ili radove.

Koristite više različitih mehanizama za pretraživanje

Google nije jedini mehanizam za pretraživanje koji postoji. Isprobajte neke druge (Bing, Yahoo, Ask, AOL) i druge internet stranice da ne bi propustili dragulj vaše buduće kolekcije izvora. Eksperimentišite malo sa vidljivim sadržajem na internetu. Nakon toga, saznajte šta nevidljivi sadržaj na internetu (internet stranice koje su izabrale da se ne pojavljuju prilikom pretrage na Guglu) ima da kaže o vašoj temi.

Zapamtite stranice u vašem internet pregledaču

Napravite novi folder za svaku temu istraživanja i svaki put kada naiđete na zanimljivu internet stranicu, zapamtite je (to jest, koristite opciju bookmark). Najpre, vodeći računa da imate različite foldere, lakše ćete upravljati zapamćenim stranicama. Iako na početku zahteva malo više truda (da naizmenično koristite jedan pa drugi folder dok u vašem pretraživaču pamtite važne internet stranice), taj trud će biti vredan toga.

Čak i ako niste sigurni u vezi neke internet stranice, zapamtite je. Linkovi ka internet stranicama se mogu lako obrisati.

Čitajte vaše materijale, ali i njihove izvore

Naravno, moraćete da prođete kroz sve internet stranice koje ste zapamtili u vašem internet pregledaču. Iskoristite priliku da obrišete one linkove koji su nevažni. Sortirajte ih i obeležite bitne odlomke i delove. Dok čitate, kliknite na linkove i izvore iz članka – oni su odličan izvor novih podataka i omogućavaju vam da se osvrnete na ono što ste pročitali.

Zapitajte se sledeće:

  • Da li su u članku predstavljeni tačni podaci?
  • Ako postoji nedoslednost između članka i izvora (jednog ili više), da li je to namerno i zlonamerno ili je jednostavno rezultat autorovog nerazumevanja teme?
  • Da li je autor došao do objektivnog zaključka?
  • Da li se ja slažem sa autorom? Ako ne, kako se moje mišljenje razlikuje i zašto?

Odgovori na ova pitanja će vam pomoći da napišete vaš zadatak, pa možda ne bi bila loša ideja da vodite beleške (ako ne koristite olovku i papir, probajte Evernote).

Citirajte kada pišete

Citiranje je jedan od najvažnijih delova vašeg rada. Mnogi studenti nikako da shvate da nije sramota ako koristite i citirate tuđi rad, naprotiv! Ako vidite rečenicu koja vam se u potpunosti dopada, slobodno je upotrebite, samo je jednostavno pripišite originalnom autoru i dajte autorima zasluge koje zaslužuju. Ako koristite podatke do kojih niste sami došli (na primer, broj stanovnika nekog grada sa Vikipedije), u fusnoti napišite izvor takvog podatka.

Ovo je veoma bitno za jednog blogera, pisca ili novinara, jer se na taj način zaštitite. Svojim čitaocima dokazujete da niste izmislili podatak, jednostavno ga samo prenosite dalje. To će vam pomoći da izgradite reputaciju i izbegnete moguće tužbe.

Steknite naviku da svaki put kada se pozovete na neki od izvora, unesete link ka izvornoj stranici ili taj podatak predstavite u fusnoti. Ako se čini preterano, uvek će biti lakše da obrišete neke od referenci nego da ih dodate. Takođe, na ovaj način ćete veoma lako napraviti spisak bibliografije.

20/05/2015 10:00

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments