Kako da baterija na telefonu traje duže

03/04/2015 15:10

Kako da baterija na telefonu traje duže

Danas veliki broj ljudi koristi pametne telefone koji su veoma napredni. Međutim, pored svih mogućnosti koje nude, svih aplikacija koje podržava, oni ipak imaju jednu zajedničku manu – kratko trajanje baterije.

I dalje je jedan od najvećih problema svakog dana, kada je reč o telefonima, trajanje njihove baterije. Iako su telefoni najnovije tehnologije izuzetno napredni, njihova baterija traje jako kratko. Naravno, to je opravdano jer oni podržavaju veliki broj operacija koje možemo obavljati na njima.

Postoji nekoliko saveta uz pomoć kojih je moguće produžiti trajanje baterije na pametnim Android telefonima:

Smanjite osvetljenost ekrana

Jedan od načina da sačuvate bateriju jeste da držite osvetljenost ekrana na 50 odsto ili manje. Podešavanje osvetljenosti (Brightness) nalazi se u Settings > Display > Brightness level.

Preporučuje se i da se isključi opcija “Auto Brightness”.

Pored toga, ukoliko smanjite vreme za koje će se ekran sam isključiti – i baterija će trajati duže. Najbolje da stavite da se ekran sam isključi za 15 sekundi ili manje.

Isključujte određene aplikacije

Veliki broj aplikacija ostaje uključen i kada mislite da one ne rade, a to dodatno troši bateriju. Zato iskoristite opciju koju nudi Android. Idite u Settings > Battery i tamo ćete moći da vidite koje aplikacije troše najviše baterije i potrudite se da izbegavate te aplikacije ukoliko znate da nećete imati piliku da punite telefon ceo dan.

Uključite “Battery saver mode”

Nemaju svi Android pametni telefoni mogućnost da uključe “Battery saver mode”, ali modeli kompanija Samsung, Sony, Motorola, HTC imaju. Ova opcija se uključuje u Settings > Battery > Battery Saver.

Isključite NFC i Bluetooth

Najčešće Bluetooth nije automatski uključen, ali trebalo bi proveriti i ukoliko se ne koristi isključiti ga kak ne bi trešio bateriju bez potrebe.

Za razliku od Bluetooth-a, NFC, koji se koristi za povezivanje sa Bluetooth zvučnicima, kamerama, pametnim satovima i slično, često se automatski uključuje. On je takođe veliki potrošač energije.

Kada ne koristite NFC možete ga isključiti tako što ćete ući na opciju Settings > Wireless & networks > NFC.

Tamnija pozadina čuva bateriju

Tamnija pozadina može pomoći da se sačuva baterija. Smartfon može imati jednu od dve vrste displeja – LED i AMOLED.

LED displeji koriste pozadinsko osvetljenje koje osvetljava svaki piksel na ekranu.

AMOLED tehnologija osvetljava svaki piksel posebno, što znači da deo ekrana koji je crn nije ni osvetljen čime se smanjuje potrošnja baterije.

Ako vaš smartfon ima AMOLED displej, preporučuje se da stavite što tamniju pozadinu kako bi sačuvali bateriju i kako bi ona duže trajala.

Isključite GPS i praćenje lokacije

Aplikacije Google Maps, Swarm, Yelp, koje koriste vašu lokaciju kako bi pružile informacije u vezi sa mestom na kojem se nalazite, mogu potrošiti mnogo baterije. Obratite pažnju – ukoliko retko koristite neku od ovih aplikacija, preporučuje se da isključite GPS – Settings > Location.

Isključite sve nepotrebne senzore

Pametni telefoni imaju različite senzore, kao što su oni koji prate pokrete očiju ili ruku koje imaju Samsung Galaxy S4, troše puno energije. Ukoliko vam to nije preko potrebno, a pritom vam je baterija pri kraju, preporučuje se da ih isključite.

Isključite vibracije i sve nepotrebne zvuke

Vibracija na telefonu crpi puno baterije. U opciji Settings > Sound & notification > Other sounds možete isključiti vibracije na dodir, ali i zvuk pritiskanja brojeva na “dialleru”, kao i zvuk prilikom otključavanja ekrana. Na taj način obezbediće te bateriji vašeg telefona da duže traje.

Ograničite broj “widget”-a na ekranu

Veliki brok “wiget”-a korisi jako puno energije i često je uključeno baš zbog toga što su veoma korisni i prikazuju informacije koje su vam potrebne bez potrebe za otvaranjem aplikacija. Međutim, kako bi vam baterija na telefonu trajala što duže, bilo bi dobro da ograničite broj “wiget”-a koji vam se nalaze na ekranu.

03/04/2015 15:10

Your e-mail address will not be published.
Required fields are marked*

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments